Bulai: Președintele a dat useriștilor cu plăcuța suedeză în cap

USR-PLUS a încercat să schimbe premierul fără să plece din guvern, ba chiar să obțină mai multă putere folosindu-se de AUR și PSD. Vor rămâne miniștrii USR în Palatul Victoria, așteptând moțiunea? Va trece această moțiune?

Mai e posibilă o resuscitare a Coaliției PNL-USR, după tot ce s-a întâmplat săptămâna trecută?

”Lovitura încercată de Cioloș, cu Barna mai mult împins în acest joc, nu a reușit, iar acum USR este izolat pe scena politică, alături de o formațiune catalogată drept extremistă chiar de către liderii progresiști, consideră politologul Alfred Bulai. Nu doar partidele, ci și societatea civilă s-a distanțat de USR, nu se arată dispusă să iasă în stradă pentru Stelian Ion, pentru banii lui Ghinea sau directorii puși la CFR de către Drulă. Useriștii credeau că ei sunt autorii protestelor de anvergură din Piața Victoriei. Nu sunt, așa cum s-a văzut. Acum reușesc să adune doar câteva zeci de oameni la protest. Ei au fost folosiți  de către cei care au organizat protestele, ori s-au folosit aceste proteste, ca să capete o identitate și să ajungă la Putere. Acum s-a confirmat, prin lipsa de susținere a demersului USR-PLUS, că publicul înțelege bine jocul și nu e dispus să lupte pentru temele lui Cioloș și Barna. Teoretic, mai e posibilă o întoarcere în Coaliție, dar ar fi devastatoare din punct de vedere al imaginii. PNL poate supraviețui unei astfel de crize, dar USR dispare, ar fi un act sinucigaș pentru ei să revină ca miniștri ai lui Cîțu”, a spus Bulai.

Dar, în Opoziție, USR n-ar face ce știe cel mai bine și e cel mai simplu-critică, pentru alegerile din 2024?

”Cred că ieșirea de la guvernare în mare măsură dezamăgește electoratul. Care e planul? Pleci de la guvernare, ca să ce? Cum a fost gândit pasul doi? Cum poți să clamezi victoria? Nu prea dau un semnal de maturitate politică aceste mișcări haotice, aceste decizii luate visceral, nu rațional. Sigur, își vor păstra o parte din nucleul dur, susținătorii fanatici, devotați, dar se poate fractura chiar aparatul de partid, în interior. Oamenii au primit posturi, au făcut promisiuni, sunt așteptări de îndeplinit, oengeurile așteaptă  finanțări, firmele de casă așteaptă contracte, activiștii vor posturi în administrație. După nici jumătate de an, dai totul peste cap? Vor fi nemulțumiri în interior, în situația în care ai doi lideri  necarismatici, fără imagine, fără viziune, care nu pot mobiliza aparatul de partid. Și ești izolat în Parlament alături de o formațiune pe care o înjurai și care îți ia, de fapt, electoratul. AUR a luat voturi de la USR, atât în Diaspora, cât și în țară. E cel mai mare pericol pentru useriști, și tocmai cu ei s-au aliat, oferindu-le credibilitate, onorabilitate”.

E posibil să nu fi avut un plan, să fie doar reacții viscerale, cum le-ați spus?

”Să nu uităm că în USR-PLUS sunt alegeri, că Cioloș i-a dat șah lui Barna, care s-a trezit aruncat în acest conflict neavând capacitatea de a-l gestiona. Cioloș se poate da la o parte, pleacă la Bruxelles, are trebuiri europene, iar Barna rămâne în ofside, principalul perdant. Dar, repet, astea sunt calcule, strategii, ori ceea ce s-a întâmplat ne arată că nu putem judeca, nu putem prognoza nimic, că deciziile se iau pe baze emoționale, de niște amatori, care nu au experiență politică, nu au experiență în general. Președintele a avertizat în cazul Stelian Ion, a fost singurul ministru pe care l-a criticat, în august. Era clar că nu vor avea sprijin. Mai mult, Iohannis le-a dat cu plăcuța suedeză în cap: nu e corect să înjuri AUR și apoi să bați palma cu așa-zișii extremiști. Pierzi orice credibilitate. Useriștii nu au sprijin nici din partea electoratului. Dacă ieșeau din guvern că sunt facturile mari, da, dar să ieși fiindcă liberalii vor să tragă gaz și apă la țară, nu te va lăuda nimeni că ai încercat să blochezi investițiile. Așa că s-au pus singuri, cu puțin ajutor, e drept, în situația de lose-lose: orice variantă e pierzătoare pentru USR”, a concluzionat Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel