Bucureștiul, catalogat Capitala europeană a cutremurelor. Ce prevede noul proiect de lege pentru reducerea riscului seismic

Publicația britanică The Guardian, într-un articol publicat miercuri, cataloghează Bucureștiul drept "Capitala cutremurelor unde roșu înseamnă pericol" și avertizează asupra riscului ca sute de clădiri din Centrul Istoric, deja șubrezite, să se prăbușească în cazul unui nou seism. Situația nu constituie o necunoscută pentru experții în domeniu, administrație locală și guvernamentală, populație sau clasă politică, iar măsurile care s-au luat până în prezent sunt insuficiente pentru a evita o catastrofă de genul celei din 1977 când  seismul de 7.2 grade pe scara Richter a ucis 1.578 de oameni, motiv pentru care deputatul FC Dan Cristian Popescu propune un nou proiect de lege menit, în principal a avertiza populația Capitalei.

Jurnaliști de la The Guardian susțin că toate clădirile din Centrul Istoric ar trebui să poarte bulina roșie, întrucât sute de clădiri  se pot prăbuşi la un nou seism, afirmație susținută și de către expertul Dan Lungu, profesor de siguranța construcțiilor la Universitatea Tehnică de Construcții București. Cei de la Institutul Național de Seismologie nu consideră că este o exagerare, mai ales că și într-o informare a Primăriei Capitalei se apreciază că, în cazul unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade pe scara Richter, 7.500 de oameni ar muri. 16.500 de oameni grav răniți, iar 10.000 ar avea nevoie de spitalizare.

În legătură cu acest subiect, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a anunțat într-o intervenție telefonică la România TV că se intenționează reînființarea Centrului de Seismologie al Universității București care a fost realizat cu partenerii din Japonia, care s-a închis în timpul guvernării PDL,  deși s-au investit câteva milioane de dolari.

De asemenea, în aceeași emisiune, deputatul FC Dan Cristian Popescu și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că populația Capitalei nu conștientizează pericolul care îi paște în cazul producerii unui nou seism și a vorbit despre noul proiect de lege depus în Parlament care își propune îmbunătățirea Ordonanței nr. 20/1994.

"Ar trebui să ne fie frică atunci când trecem pe lângă clădirile din București. Uneori trecem fără să știm la ce pericol ne expunem. Un cutremur poate să se producă oricând. În 1994, s-a dat Ordonanța 20 care își propunea să rezolve aceste probleme, dar se pare că nu a fost foarte bună, pentru că în acest timp nu s-au reabilitat decât 26 de clădiri. Anul trecut, m-am consultat cu specialiști în domeniu,  cu reprezentanți ai Primăriei Capitalei, chiar și cu expertul român Dan Lungu, și am încercat să identific toate probleme care au contribuit la proasta aplicație a acestei legi. În baza aestei idei, am depus un proiect de lege care își propune reducerea riscului seismic asupra populației. Până acum legislația își propunea să reducă riscul seismic al clădirilor, nu al populației. Bulinele roșii au avut ca scop marcarea unor clădiri cu probleme și nu avertizarea populațiie. Panouri mai mari de doi metri pătrați pentru ca oamenii să conștientizeze riscul pe care și-l asumă când trec pe lângă o astfel de clădire. (...) Sunt introduse și termene foarte scurte pentru responsabilități. Sunt nominalizate foarte clar persoanele competente., pentru că acum aceste competențe sunt foarte vagi. Ca măsură ultimativă expropierea, pentru că sunt familii care cu toate că li se finanțează consolidarea nu acționează, la fel cum se folosește și la construcția de autostrăzi, fiind vorba de un interes public. De asemenea, proiectul mai prevede și posibilitatea unui parteneriat public privat, atunci când primăriile sau guvernul nu are bani suficienți pot să se asocieze cu investitori privați.

Miercuri seară, în zona Vrancea s-a produs un nou cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter, un cutremur de mărime moderată, al cincilea de peste 4 grade din acest an, potrivit lui Mircea Radulian de la INFP Măgurele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel