Brexit. Juncker: Lucruri cheie de făcut până în decmebrie

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a accentuat vineri presiunea asupra premierului britanic Theresa May, afirmând că 'mai sunt încă lucruri de făcut' pentru a ajunge în decembrie la un acord asupra primei faze a negocierilor cu privire la Brexit.

'Ceasul merge înainte. Sper că vom fi capabili să avem un acord în ceea ce privește clauzele divorțului la Consiliul European din decembrie, însă mai sunt încă lucruri de făcut', a spus Juncker, la sosirea la un summit european consacrat problemelor sociale, care are loc la Goteborg (Suedia).

Theresa May se numără printre cei 25 de lideri ai UE prezenți la summitul social de la Goteborg, din totalul celor 28. În marja întâlnirii, ea ar urma să aibă o întrevedere tete-a-tete cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru a discuta despre modul în care avansează discuțiile asupra Brexitului, dar și cu omologii săi irlandez, polonez și suedez.

În timpul summitului european precedent, din octombrie, cei 27 au făcut un gest de întâmpinare în direcția Londrei, acceptând să lanseze 'pregătiri interne' pentru tratativele ce urmează în vederea unui acord comercial cu Marea Britanie. Însă ei au atenționat că această a doua fază a negocierilor nu va interveni decât în cazul unor 'progrese semnificative' înregistrate în cele trei dosare prioritare ale negocierilor cu privire la termenii divorțului dintre Marea Britanie și UE. Cele trei subiecte sunt spinoasa reglementare financiară a divorțului, drepturile expaților europeni și britanici după Brexit, programat să aibă loc la sfârșitul lui martie 2019, și consecințele pe care separarea le va avea pentru Irlanda.

Cei 27 de șefi de stat va trebui să decidă în timpul unui summit ce va avea loc la mijlocul lui decembrie la Bruxelles dacă vor da sau nu undă verde pentru a doua fază a discuțiilor lor cu Londra, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel