Blinken: SUA vrea să coopereze cu China, în pofida atitudinii mai agresive a acesteia

Blinken SUA vrea să coopereze cu China, în pofida atitudinii mai agresive a acesteia
Blinken SUA vrea să coopereze cu China, în pofida atitudinii mai agresive a acesteia

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat luni că Statele Unite încă speră să poată coopera în unele probleme majore cu preşedintele chinez, care este pe cale să obţină un al treilea mandat, deşi China lui Xi Jinping este 'mai agresivă' în prezent, transmite AFP.

Şeful diplomaţiei americane a citat în special lupta împotriva schimbărilor climatice şi problemele de sănătate într-o lume post-pandemică drept teme în care cele două ţări au interesul să colaboreze.

Sub conducerea lui Xi Jinping, China a devenit 'mai represivă în interior, mai agresivă în străinătate', a spus Antony Blinken într-o prelegere la Universitatea Stanford din California. 'Şi, în multe cazuri, aceasta reprezintă o problemă pentru propriile noastre interese şi pentru valorile noastre'. Însă relaţia dintre cele două mari puteri 'păstrează aspecte de cooperare', a adăugat el.

'Unele din marile probleme pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm sunt mult mai dificil de rezolvat dacă Statele Unite şi China nu cooperează' a spus Blinken, care a menţionat în special clima, sănătatea globală şi lupta împotriva traficului de droguri.

'Chiar dacă nu vor (să coopereze), există o cerere uriaşă din partea restului lumii', a insistat secretarul de stat american. Alte ţări 'se aşteaptă să găsim modalităţi de a avansa împreună în aceste probleme pentru că le afectează la fel de mult ca pe noi'.

Casa Albă a lansat miercuri 'Strategia de securitate naţională', în care reafirmă priorităţile strategice ale preşedintelui Joe Biden.

Documentul arată că Washingtonul intenţionează să se impună în faţa Chinei pe termen lung prin reconcilierea unei abordări concurenţiale cu un adversar care are 'voinţa de a schimba ordinea internaţională', menţinând în acelaşi timp o logică a cooperării cu această ţară care rămâne cel mai mare partener comercial al SUA.

Cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez a început duminică şi urmează să reconfirme un al treilea mandat prezidenţial pentru Xi Jinping. Beijingul 'se opune categoric oricărei forme de hegemonie şi politici de putere, mentalităţii războiului rece, amestecului în treburile interne ale altor ţări şi practicii 'standardelor duble', a explicat liderul chinez în deschiderea evenimentului, o aluzie clară la SUA, care nu a fost menţionată explicit, notează Agerpres.

Citește și - Mesaj războinic la Congresul comuniștilor din China. Xi: Nu am renunțat la folosirea forței pentru unificarea cu Taiwanul

China va încerca să reunifice Taiwanul pe cale paşnică, dar nu va renunţa niciodată la folosirea forţei dacă va fi necesar, a declarat preşedintele Xi Jinping duminică, în timpul unui discurs la congresul Partidului Comunist Chinez (PCC) care se desfăşoară la Beijing, transmite Agerpres, care citează agențiile AFP şi Reuters.

Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi efort pentru reunificarea paşnică (a Taiwanului), dar nu vom renunţa niciodată la folosirea forţei şi ne rezervăm dreptul de a lua toate măsurile necesare". Rezolvarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuşi şi (trebuie) să fie rezolvată doar de poporul chinez". Reunificarea ţării trebuie să fie şi va fi realizată", a declarat preşedintele Chinei, condamnând orice "separatism şi interferenţă" străină în această chestiune, conform AFP.

China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu şi îşi reafirmă în mod regulat intenţia de a reunifica insula, în ciuda obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei, care respinge revendicările de suveranitate şi spune că doar poporul insulei are dreptul de a-şi decide viitorul, scrie Reuters.

Tensiunile au crescut dramatic în august, după ce China a organizat manevre de război în apropierea Taiwanului, în urma vizitei la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Aceste activităţi militare au continuat, deşi într-un ritm redus.

Luni, în discursul său de ziua naţională, preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că războiul între Taiwan şi China nu este absolut deloc o opţiune şi şi-a reiterat disponibilitatea de a discuta cu Beijingul. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel