Baterii Plumb-acid sau Li-Ion? Cum alegem cea mai bună baterie

Toate aplicațiile de care am ajuns să fim dependenți folosesc, într-un fel sau altul, energie, iar cel mai la îndemână sistem de stocare este bateria. Dar care este mai bună: Plumb-acid sau Li-Ion?

Dacă ținem cont de toată evoluția tehnologiei și a științei care are aplicații concrete în viața de zi cu zi, ne-am aventura să spunem că suntem în era tuturor posibilităților. Toate aplicațiile de care am ajuns să fim dependenți folosesc, într-un fel sau altul, energie. Nimic nu mai este mecanic, totul este digitalizat și, dacă se poate, comandat printr-o aplicație de pe telefonul mobil. Dar de unde atâta energie?

În acest moment, putem să "recoltăm" energia solară, să o transformăm și să o stocăm. Există soluții simple, nepoluante și eficiente. Cea mai curată formă de energie, ușor de convertit în lucru mecanic, este cea electrică. Panourile fotovoltaice sunt un exemplu în acest sens: convertesc energia solară în energie electrică.

Energie multă, recipiente mici

Însă cea mai mare provocare este, acum, stocarea acestei energii, în cantități cât mai mari, în „recipiente" cât mai mici. Bateriile sunt de mult timp printre noi și ne sunt indispensabile, în special atunci când ne dorim sau suntem nevoiți să ne desfășurăm activitatea off grid.

Aici apar provocările, pentru că oamenii își doresc un nivel cât mai înalt de confort, iar asta înseamnă să nu fie nevoiți să se gândească mereu la câtă energie le-a mai rămas și cum să își organizeze activitățile pentru a nu ajunge în situația de a nu mai fi capabili să se bucure de plăcerile cotidiene.

Baterii Plumb-acid sau Li-Ion?

Bateria inepuizabilă nu s-a inventat încă, însă avem variante din care să alegem, conform carpatenergy.ro. Aici intervine tehnologia, care s-a îngrijit ca noi să avem opțiuni atunci când vine vorba despre baterii și despre situațiile în care avem nevoie de acestea. Așadar, acolo unde bateriile cu plumb și acid au atins un blocaj, avem bateriile Li-Ion.

Fiecare dintre acestea are avantajele sale, ambele fiind soluții de nădejde în orice aplicație. Diferența este făcută doar de preferințele personale. Astfel, indiferent de care este, la momentul de față, situația în care ne vedem nevoiți să apelăm la o baterie de proporții, atunci când facem alegerea trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

Cum alegem cea mai bună baterie

Durata de viață - dacă acumulatorii care au la bază tehnologia plumb-acid au un număr limitat de cicluri de încărcare-descărcare, în anumite condiții, acumulatorii Li-Ion au un număr nelimitat de cicluri, uneori fiind specificat faptul că după 10 ani de funcționare acestea nu mai au aceleași proprietăți, chiar dacă se respectă nivelul de descărcare de 80%.

Nivelul de descărcare - în cazul bateriilor plumb-acid, dacă descărcarea se face până la nivelul de 50%, durata de viață poate fi de 1000-1200 de cicluri. Însă peste acest nivel, durata de viață scade drastic. Ceea ce aduce în avantaj bateriile Li-Ion, care permit un nivel de descărcare de 80%, situație în care acestea își păstrează proprietățile.

Eficiență - se traduce prin capacitatea de stocare, având, din nou, de câștigat bateriile Li-Ion, care au o capacitate de stocare doar cu 10% mai mare decât cea a bateriilor plumb-acid, ajungând la 90%-95%, adică până la 950 de wați din 1000 de wați încărcați.

Densitate energetică și energie specifică - calculate în Wh/L și Wh/kg, interesul nostru este să beneficiem de cât mai multă energie, înmagazinată într-un „recipient" cât mai mic și cât mai ușor. Avantaj detașat are, din nou, acumulatorul Li-Ion, cu valori mai mult decât duble față de cel plumb-acid.

Timp de încărcare - o altă „bătălie" câștigată de bateriile Li-Ion, cu un timp de încărcare aproape înjumătățit.

Mentenanță - dacă bateriile plumb-acid necesită un minim de mentenanță, de cele Li-Ion poți uita, deoarece sunt singurele care nu au nevoie de așa ceva.

Preț - toate aceste avantaje trebuie să vină cu un cost. S-a investit prea mult în dezvoltarea bateriilor Li-Ion ca să se ajungă la aceste performanțe, așadar, confortul va fi întotdeauna mai costisitor.

Însă, nu se știe niciodată care va fi următoarea mare descoperire în domeniul acumulatorilor. Poate suntem doar la un pas de a descoperi următoarea soluție și mai impresionantă decât bateriile Li-Ion. Și atunci, de ce să investești mai mult în cumpărarea acestora dacă nu ai nevoie, în mod special, de o investiție pe termen lung? Dacă optimismul este punctul tău forte (și poate ai informații care să îl încurajeze), poți opta oricând pentru un acumulator plumb-acid. În schimb, dacă îți dorești cea mai bună soluție acum, atunci bateriile Li-Ion sunt exact ceea ce ai nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel