Barack Obama, vizită istorică în Cuba. Care sunt mizele-VIDEO

Barack Obama a ajuns, duminică după-amiază, la Havana pentru o vizită istorică, prima a unui președinte american în exercițiu după 88 de ani. Obama vrea să pună capăt a cinci decenii de rivalități între SUA și Cuba.

Insotit de Prima Doamna Michelle si cele doua fiice, Malia si Sasha, el efectueaza aceasta vizita cu un dublu obiectiv: o intalnire cu poporul cubanez si o consolidare a spectaculoasei apropieri angajate la sfarsitul lui 2014 cu aceasta Cuba a lui Raul Castro, potrivit ziare.com.

Promotorul dialogului in diplomatie, presedintele american - care va efectua dupa aceea o vizita in Argentina - vrea totodata sa refaca imaginea tarii sale in America Latina, umbrita de anii de interventionism in aceasta curte din spate.

In aceasta optica, fostul inamic cubanez constituie simbolul perfect al unei noi relatii cu continentul, iar la finalul celui de-al doilea sau mandat Obama vrea o avansare cat mai puternica in acest dosar, cu scopul de a complica si mai mult orice eventuala intoarcere, indiferent cine-l va succeda in 2017.

Acest obiectiv a determinat Casa Alba sa decreteze, in ultimele luni, o serie de masuri vizand o relaxare a embargoului impus Cubei incepand din 1962, a carui ridicare totala depinde de Congres.

Lantul hotelier Starwood a anuntat sambata seara ca a obtinut unda verde din partea Departamentului Trezoreriei sa deschida doua hoteluri la Havana, devenind astfel prima multinationala americana care se instaleaza in Cuba de la Revolutia lui Castro, in 1959.

[citeste si]

Momentul culminant al vizitei presedintelui american va fi discursul pe care-l va sustine marti, intr-un mare teatru din Havana, in fata camerelor de filmare ale televiziunii cubaneze.

Barak Obama a obtinut de la regimul cubanez  sa se intalnească cu disidenti, marti, si a avertizat ca va evoca "in mod direct" drepturile omului cu Raul Castro, care i-a succedat la putere fratelui sau, Fidel, in urma cu aproape zece ani.

În contextul in care numerosi cubanezi - care au trait debarcarea ratata din Golful Porcilor, in 1961, si criza rachetelor din 1962 - aceștia inca nu-si dau seama ca imposibilul va deveni posibil.

Ministrul cubanez de Externe a amintit joi, intr-o alocutiune, pe un ton ferm, ca Havana nu este dispusa sa evoce teme care tin strict de suveranitatea tarii.

"Nimeni nu poate pretinde ca tara sa renunte la vreunul dintre principiile sale (...) pentru a avansa catre normalizarea" relatiilor cu Statele Unite, a subliniat el.

Vizita din scurt a presedintelui venezuelean Nicolas Maduro, vineri si sambata, la Havana, le-a trimis alt mesaj americanilor: al solidaritatii neclintite a Cubei fata de aliatul sau socialist, mereu pregatita sa recurga la retorica antiimperialista.

Inainte sa plece din Cuba catre Buenos Aires, marti dupa-amiaza, Obama urmeaza sa asiste la un meci de baseball intre selectionata nationala a Cubei si echipa Tampa Bay Rays, din Major League Baseball (MLB).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel