Banca Mondială și FMI recomandă noi taxe și impozite pe salariile românilor, dar și pe locuințe și mașini. Alternativa lui Adrian Negrescu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre noile taxe și impozite propuse de FMI și Banca Mondială.

Adrian Negrescu a vorbit despre taxele și impozite propuse pentru România de către FMI și Banca Mondială. Fondul Monetar Internațional vrea să introducem impozitul progresiv pe venituri. Totodată, FMI propune impozitele locale în funcție de valoarea proprietăților, aici grilele nefiind încă actualizate, dar urmând a fi analizate de anul viitor. Printre aceste măsuri se mai numără și taxa pe mașini, dar și eșalonarea recalculării pensiilor.

Foto: Captură video Antena 3 CNN.

În tot acest timp, cei de la Banca Mondială cer modificări legate de impozitul progresiv cu cele două praguri, 10% impozit pentru salariile până în 4.000 de lei brut și 20% impozit pentru salariile mai mari de 4.000 de lei brut. În plus, Banca Mondială propune și creșterea impozitului pe dividende la 10%.

Foto: Captură video Antena 3 CNN.

Adrian Negrescu: Alternativa ar fi să adunăm mai mulți bani din economie

Întrebat ce se va întâmpla dacă nu implementăm aceste măsuri, respinse deocamdată de Guvern, Adrian Negrescu a spus:

"Hai să vedem care ar fi alternativa. Alternativa ar fi să adunăm mai mulți bani din economie. Numai din TVA noi nu colectăm anual aproape 50 de miliarde de lei, de trei ori mai mult decât impactul taxelor crescute în 2023, adică noi dacă am aduna banii pe care ar trebui să îi adunăm din taxele și impozitele din economie, nu am mai avea problemele astea financiare și nu ar mai trebui să creștem taxele și impozitele. Aici este problema, colectarea este marea problemă în România în momentul de față și în al doilea rând, cred că se pune problema legată de creșterea TVA.

De ce să crești TVA-ul dacă nici așa nu îl încasezi? Să crești TVA-ul înseamnă practic să generezi inflație, adică să girezi creșteri de prețuri. Și așa suntem campioni europeni pentru a treia lună la rând pentru inflație, mai punem în continuare gaz pe focul inflației, unde ajungem? Secătuim economia și secătuim puterea de cumpărare. Cred că autoritățile sunt datoare să fie cu niște soluții alternative la creșterea taxelor ca să avem de unde alege între creșterile de taxe și soluții alternative. Sper ca ministrul Finanțelor să aibă niște soluții".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel