Avocatul Poporului s-a sesizat, din oficiu, cu privire la cele peste 70 de secții de votare din Alba, care nu au rampă de acces pentru persoanele cu handicap

Avocatul Poporului s-a sesizat, din oficiu, cu privire la situația din județul Alba, unde, conform MEDIAFAX, peste 70 de secții de votare nu au rampă de acces pentru persoanele cu handicap.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 36 și art. 50 din Constituția României privind dreptul de vot și protecția persoanelor cu handicap.

Prin Biroul Teritorial Alba, Avocatul Poporului a luat legătura cu autoritățile locale, în vederea efectuării, de urgență, a demersurilor pentru remedierea situației.

Situația existentă în județul Alba, a fost relatată de MEDIAFAX, unde “ Aproape 80 din cele 440 de secţii de votare nu au rampe de acces pentru persoane cu handicap, condiţie impusă printr-o hotărâre a Autorităţiile Electorale Permanente, încă din 2016. Într-un raport al autorităţii, se arată că pentru acestea nu au fost făcute menţiuni că ar fi necesare sau nu, având în vedere locaţia.

În Alba sunt două secţii de vot organizate la etaj: una la Baia de Arieş (secţia 122) şi alta la Săliştea (secţia 370). La cea din Baia de Arieş a fost menţionat că nu existe rampe speciale de acces pentru persoane cu handicap. Secţiile de vot nominalizate, aflate la parter, sunt cele din: Albac (4 secţii), Bucium (2 secţii), Ceru-Băcăinţi, Cetatea de Baltă (4 secţii), Ciugud, Galda de Jos (3 secţii), Gârda de Sus (3 secţii), Hopârta (2 secţii), Horea (4 secţii), Ighiu (5 secţii), Lunca Mureşului, Mihalţ (2 secţii), Mirăslău (3 secţii), Sebeş (2 secţii), Noşlac (2 secţii), Ocoliş (4 secţii), Ohaba (3 secţii), Câmpeni (5 secţii), Cugir (14 secţii), Ocna Mureş (11 secţii), Teiuş (5 secţii), Zlatna (3 secţii), Pianu, Ponor (2 secţii), Râmeţ (4 secţii), Roşia de Secaş (3 secţii), Roşia Montană (5 secţii), Săsciori (3 secţii), Sâncel (2 secţii), Sântimbru, Scărişoara (6 secţii), Şring (2 secţii), Unirea (5 secţii), Vidra (2 secţii), Vinţu de jos – în total 121 secţii de votare care nu au rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenţionează să îşi exercite dreptul de vot.

Au fost făcute menţiuni din care reiese că aceste rampe nu sunt necesare pentru secţiile de votare din: Cetatea de Baltă (4 secţii), Hopârta (2 secţii), Lunca Mureşului, Sebeş (una dintre cele 2 secţii), Noşlac (2 secţii), Cugir (11 din 14 secţii), Ocna Mureş (11 secţii), Teiuş (3 din 5 secţii), Zlatna (3 secţii), Roşia Montană (5 secţii), Şpring (2 secţii), Vinţu de Jos – adică în 46 dintre cele nominalizate. Potrivit Hotărârii 44 din 10 noiembrie 2016 a Autorității Electorale Permanente, secțiile de votare trebuie „să beneficieze de rampe speciale pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor care intenționează să își exercite dreptul de vot” (art. 4, par. 1, lit. k), „să fie amplasate, de regulă, la parterul clădirilor” (art. 5, par. 4) și „pot fi amplasate la etajele imobilelor numai sub condiția asigurării accesului persoanelor cu dizabilități la procesul de votare”. se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Instituției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel