Atenție la Facebook! Algoritm prin care se prind că ești bolnav fără să anunți

Scutaru Cristina / 25 iun 2019 / 18:05 Salveaza PDF Comentarii
laptop
Descriere foto: laptop

Utilizatorii rețelelor sociale tind să-și dezvăluie o parte din secrete fără măcar să-și dea seama.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania a creat un algoritm capabil să deducă dacă utilizatorii Facebook sunt bolnavi și care este starea lor prin analiza postărilor avute, relevă Gizmodo. În cadrul studiului, cercetătorii le-au cerut pacienților dintr-un spital să analizeze postările lor de pe Facebook și să le compare cu dosarele medicale.

Având toate datele, au cercetat cuvintele pe care fiecare utilizator le foloseau pe Facebook. Algoritmul a determinat ce cuvinte și combinații de expresii au avut o șansă mai mare pentru a indica unele boli.

Pentru unele tulburări, cum ar fi depresia, datele postate pe Facebook nu au furnizat informațiile necesare pentru algoritmul de ghicit, dar pentru diabet, anxietate sau psihoză au fost suficiente pentru ca algoritmul să descopere maladia.

Autorii studiului au arătat că expresii ostile cum ar fi ”prostule, du-te naibii” sau alte injurii sunt folosite de oamenii care consumă droguri sau cei care se confruntă cu psihoza.

Experții avertizează că este dificil să găsim explicații pentru rezultate deoarece, de exemplu, anumite cuvinte asociate cu bolnavii de diabet au fost din sfera religiei - Dumnezeu, familie, rugăciune. Poate fi o coincidență sau poate ține de vârsta pacienților sau diferiți factori demografici. 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22