Urmărește emisiunea live


Atac violent într-un hotel, unde 12 persoane au murit

Un atac al unei celule afiliate Al-Qaeda a avut loc la un hotel, 12 persoane pierzându-și viața. 

Cel puțin 12 persoane au fost ucise după ce militanții al-Shabab au luat cu asalt un hotel din capitala Somaliei, Mogadiscio, vineri seară. Poliția a spus că atacatorii au detonat două explozibile în afara hotelului înainte de a intra în clădire și de a deschide focul. Sâmbătă au fost raportate focuri de armă și explozii continue, în timp ce forțele de securitate s-au luptat cu un număr necunoscut de oameni înarmați care încă țineau ostatici.

Zeci de oaspeți și membri ai personalului au fost salvați.

12 persoane și-au pierdut viața

„Până acum am confirmat că 12 persoane, majoritatea civili, au murit”, a declarat Mohammed, un ofițer de informații care s-a prezentat cu un singur nume, pentru agenția Reuters.

Anterior, un site web afiliat al-Shabab a declarat că un grup de militanți a „intrat cu forța” în hotel și „a deschis foc aleatoriu”.

Hayat este descris ca o locație populară pentru angajații guvernului federal. Nouă persoane au fost rănite și evacuate din hotel, a declarat Abdikadir Abdirahman pentru Reuters șeful serviciilor de ambulanță Aamin din Mogadiscio. Directorul principalului spital de traumatologie din Mogadiscio, doctorul Mohamed Abdirahman Jama, a declarat ulterior agenției de presă AFP, citată de BBC că unitatea tratează cel puțin 40 de persoane rănite în atacul hotelului și o lovitură separată asupra unei alte zone a capitalei.

Gruparea afiliată Al-Qaeda nu este la primul atac în ultima perioadă

Imaginile neverificate care circulă pe rețelele de socializare par să arate fum care iese din hotel în timp ce se aud strigăte și  bubuituri puternice. Într-o declarație, un ofițer de poliție a spus pentru Reuters că atacul inițial asupra hotelului a fost făcut din două mașini-capcană, pe care erau montate bombe.

„Una a lovit o barieră din apropierea hotelului, iar apoi alta a lovit poarta hotelului”, a spus acesta.

Afiliată al Al-Qaeda, al-Shabab s-a angajat într-un conflict de lungă durată cu guvernul federal. Grupul controlează o mare parte din sudul și centrul Somaliei, dar a reușit să-și extindă influența în zonele controlate de guvernul cu sediul în Mogadiscio. În ultimele săptămâni, luptătorii afiliați grupului au atacat și ținte de-a lungul graniței Somalia-Etiopia, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă nouă strategie a lui al-Shabab.

Atacul de vineri este primul din capitală al grupului de când noul președinte al Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, a fost ales în mai.

Combatanții și autoritățile au transformat hotelul în câmp de luptă

Martorii au precizat că o a doua explozie a avut loc la câteva minute după prima, soldându-se cu multe victime în rândul salvatorilor, membri ai forţelor de securitate şi civili care s-au grăbit spre hotel după prima explozie, scrie Agerpres.

"Zona este acum izolată şi au loc schimburi de focuri între atacatori şi forţele de securitate", a spus un martor.

Gruparea islamistă cu legături cu Al Qaeda, Al-Shabaab, angajată de 15 ani într-o insurgenţă împotriva guvernului federal somalez, a revendicat responsabilitatea pentru atac.

"Un grup de atacatori al Al-Shabaab a intrat cu forţa în hotelul Hayat la Mogadiscio, combatanţii trag la întâmplare în interiorul hotelului", a scris gruparea într-un comunicat pe un site de internet favorabil.

Combatanţii Al-Shabaab au fost alungaţi din principalele oraşe ale ţării, între care și Mogadiscio în 2011, dar rămân implantaţi în vaste zone rurale. În aceste ultime luni, ei şi-au intensificat atacurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel