Asistații social, cu adeverințe medicale de scutire de la muncă

Aproape toţi beneficiarii de ajutor social din Târgovişte vin cu scutiri medicale pentru a nu mai presta muncă în folosul comunităţii, ''e categoria cea mai bolnavă din municipiu'', a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, primarul Târgoviştei, Cristian Stan. 

Acesta spune că, la nivelul municipiului, sunt 360 de asistaţi social. Dintre aceştia 300 sunt apţi de muncă, însă cei mai mulţi au scutiri medicale în care se precizează că nu pot efectua efort fizic. 

Avem undeva la aproape 300 de persoane care sunt apte de muncă, adică nu sunt mame cu copii sub 7 ani, nu sunt persoane cu vârstă de pensionare şi aşa mai departe. Deci, ar putea să presteze muncă în folosul comunităţii. Ei bine, dintre aceste persoane avem 258 de scutiţi medical. Sunt 158 spre exemplu care au scutiri medicale pe luni întregi, 6, 12 luni. La aceştia se adaugă încă aproximativ 100 lună de lună care vin cu scutiri medicale punctuale. Acest lucru lipseşte de orice substanţă obligaţia prevăzută în Legea 416 (muncă în folosul comunităţii, n.r.), a precizat Cristian Stan. 

Munca, făcută de altcineva din familie

Edilul spune că legea prevede că în cazul în care un beneficiar direct de ajutor social nu poate efectua muncă în folosul comunităţii, persoana aptă de muncă din familie poate presta orele de muncă. Însă întregi familii în care sunt asistaţi sociali au scutiri medicale. 

Mi se pare inadmisibil ca, spre exemplu, o familie întreagă să sufere de bronho-pneumopatie cronică obstructivă şi să primească o scutire de 12 luni de efort fizic. Avem beneficiari pe Legea 416 cu zecile care suferă de tulburare depresivă recurentă, tulburare organică de personalitate, tulburare anxios depresivă, migrenă recurentă. Pe scutirile medicale este menţionat expres scutire de efort fizic, astfel din 300 de beneficiari care să poată efectua muncă în folosul comunităţii, avem undeva la 30-40. Nu pe lună, pe orele pe care trebuie să le efectueze, asta înseamnă că în trei zile şi-au făcut toate orele. În funcţie de venitul pe care îl acordăm se calculează la salariul minim, rezultă un anumit număr de ore, a explicat primarul Târgoviştei, Cristian Stan, conform Agerpres. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel