"Apa nu e lux", PETIȚIE. Sociologul Gelu Duminică trage un semnal de alarmă

Apa, darul Creatorului pe Pământ, ar trebui să curgă din belșug, dar cu toate acestea, în unele zone din România, licoarea fără de care viața nu ar fi posibilă, este un lux. Sunt localități unde singura sursă de apă, și aceea considerată boală curată, vine de la un izvor pe care localnicii și l-au amenajat singuri la marginea unei păduri.

Agenția Împreună nu a stat indiferentă în fața necazurilor oamenilor și a decis să lanseze, pe 23 aprilie, în mod oficial, petiția "Apa nu e lux". Este vorba despre o inițiativa cetățenească privind asigurarea accesului universal la apă potabilă de calitate în toate colțurile României. Până la data anterior menționată, a fost lansată petiția online "Apa nu e lux". Despre acest lucru, sociologul și directorul Agenției Împreună, Gelu Duminică, a vorbit pentru DC News.

Întrebat de ce a inițiat această petiție, Gelu Duminică ne-a spus: "...pentru că 30% dintre localitățile rurale din România nu dispun de rețele de distribuție a apei. Este simplu. Noi ne dorim ca agenda guvernanților să fie mult mai aproape de ceea ce oamenii au nevoie. Cred că ar trebui să avem priorități mult mai umane și mai legate de ceea ce înseamnă nevoia de a exista. La acest capitol, apa se află pe primul loc. Apa nu este un lux, deși pentru unele localități... se pare că este un lux".

Sociologul a creionat și imaginea României care nu dispune de apă în unele locuri din țară: "În primul rând, imaginează-ți un copil, într-o localitate fără apă, stând în fundul curții, cu un smartphone navigând pe wireless. Este halucinant. În al doilea rând, am fost în foarte multe localități unde am văzut școli care nu pot avea toaletele în interior pentru simplul motiv că nu sunt conectate la apă. Asta înseamnă că un copil din clasele mici trebuie să-și facă nevoile, afară, în frig. Este un lucru grotesc din simplul fapt că unii politicieni nu se gândesc la aceste lucruri. Mi se pare că suntem departe de agenda cetățeanului în condițiile în care mulți români nu au apă".

Întrebat dacă are vreun mesaj pentru oamenii care nu sunt interesați să susțină această inițiativă pe motiv că ei au apă potabilă, sociologul Gelu Duminică a punctat: "Dacă omul gândește așa... să nu semneze. Dacă el crede că viața se rezumă doar la ce trăiește în cei patru pereți... să nu semneze. Dacă ne gândim la faptul că sunt oameni care își cară apa cu bidonul de la șapte kilometri, atunci s-ar putea să semnăm petiția. La un moment dat, orice ar putea ajunge într-o astfel de situație. Să nu uităm că milioane de români nu au apă potabilă. Dacă acest lucru pare acceptabil pentru oamenii care au apă potabilă... excelent, dar pentru mine este inacceptabil ca pentru unii apa să fie un lux".

VEZI ȘI: O școală din Delta Dunării are apă potabilă pentru prima dată

În rândurile de mai jos puteți vedea care este textul petiției "Apa nu e lux":

Apa nu este un lux, este un drept!
Inițiativa cetățenească privind asigurarea accesului universal la apă potabilă de calitate

Apa este cea mai firească nevoie umană și stă la baza existenței. 70% din suprafața Pământului este acoperită de apă. Cu toate acestea, azi, mai mult de 1,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă și aproximativ 2,5 miliarde de oameni trăiesc în condiții de igienă precară.

În 2009, Parlamentul European a declarat apa – "proprietatea comună a omenirii" și a cerut statelor membre să realizeze "toți pașii necesari pentru ca în anul 2015 toate popoarele sărace să aibă acces la apă potabilă și, în ciuda crizei economice, să nu renunțe la proiectele oficiale și să contribuie la atingerea țelului".

În iulie 2010, dreptul la apă şi sanitație a fost recunoscut de către Adunarea Generală a ONU şi în octombrie 2010 Consiliul Drepturilor Omului l-a confirmat. Aceasta rezoluție nu numai că prevede temeiul juridic pentru dreptul la apă şi sanitație, dar și recunoaşte că acest drept este indisolubil legat de dreptul la cel mai înalt standard de sănătate fizică şi mentală, precum şi dreptul la viaţă şi demnitate umană.

În România, la sfârșitul anului 2013, 1,3% dintre localitățile urbane și 28,3% dintre localitățile rurale din România nu dispuneau de rețele de distribuție a apei. În același timp, 3,1% dintre localitățile din mediul urban și 76,5% dintre cele din rural nu dispuneau de canalizare.

Lipsa accesului la apă afectează în mod disproporționat femeile din România, ele fiind în continuare cele care se ocupă preponderent de îngrijirea casei și a membrilor familiei (pregătirea mesei, spălarea hainelor și activitățile de curățenie, spălarea și îngrijirea copiilor și ai altor dependenți). Timpul petrecut pentru a asigura apa necesară acestor activități crează obstacole suplimentare femeilor în ceea ce privește accesul pe piața muncii și menține inegalitățile dintre femei și bărbați (World Bank, 2006).

Lipsa apei este unul dintre principalele motive care perpetuează inegalitățile și excluziunea socială. A nu avea apă înseamnă a fi exclus de la școală. A nu avea apă înseamnă a nu avea acces la un loc de muncă. A nu avea apă înseamnă a fi bolnav.

În momentul de față, în discursul public la nivel național, se evită tema asigurării accesului la apă pentru toți locuitorii României și, de cele mai multe ori, tema este pasată în ograda autorităților publice locale. Autoritățile locale nu pot realiza demersurile necesare racordării la rețelele de apă curentă în afara unui cadru strategic și a unor resurse alocate specific pentru racordarea la apă.

Prin această inițiativă, solicităm Guvernului României și celorlalte instituții responsabile următoarele:

- Realizarea unei cartografieri actualizate a situației accesului la apa curentă și potabilă în România
- Introducerea pe agenda publică a guvernanților a tematicii asigurării universale a accesului la apă potabilă de calitate
- Identificarea celor mai eficiente soluții și metode pentru ca tuturor cetățenilor României să le fie garantat dreptul la apă

În anul 2015, în România, stat membru al Uniunii Europene din 2007, apa reprezintă un lux.

Reprezentanții autorităților din România nu au depus eforturi suficiente pentru identificarea unor soluții rapide și viabile astfel încât toți cetățenii României să dețină acces la apă potabilă.

Semnatarii inițiativei trag un semnal de alarmă asupra problemei accesului la apă în România și solicită urgentarea demersurilor pentru identificarea de soluții!

VEZI ȘI: 300.000 de oameni fără apă potabilă, după o scurgere de substanţe chimice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel