Alimentul care nu trebuie să lipsească din bucătăria ta: Previne atacul de cord, reglează tensiunea și scade glicemia

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Acest aliment ar putea fi cheia pentru reducerea riscului de atac de cord, susține endocrinologul Francisco Rosero.

Lintea, aliment de bază în multe diete, ajută la prevenirea atacului de cord, susține medicul endocrinolog Francisco Rosero. El recomandă consumul zilnic de leguminoase pentru trei beneficii esențiale: îmbunătățirea profilului lipidic, reducerea glicemiei și efectul antiinflamator. Lintea conține fibre solubile, polifenoli, magneziu, potasiu și acid folic, care contribuie la scăderea colesterolului, reglarea tensiunii arteriale și reducerea riscului de ateroscleroză, potrivit 20minutos.es

 

1. Sursa foto... (linte_43574600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @azerbaijan-stockers  

 

De ce să mănânci linte

Bogată în proteine vegetale

Lintea este una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale, fiind esențială în alimentația celor care nu consumă carne. Proteinele sunt vitale pentru menținerea masei musculare, regenerarea țesuturilor și producția de enzime și hormoni.

Fibre pentru digestie

Are un conținut ridicat de fibre, ceea ce ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos, previne constipația și hrănește bacteriile bune din intestin (efect prebiotic). Fibrele solubile pot contribui și la reducerea colesterolului rău (LDL).

Sățioasă și utilă în diete

Datorită fibrelor și proteinelor, lintea oferă o senzație de sațietate de durată, ceea ce te poate ajuta să eviți gustările nesănătoase între mese. Astfel, e utilă în controlul greutății și în regimurile de slăbire, fără a compromite aportul nutritiv.

Indice glicemic scăzut

Lintea are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că eliberează glucoza lent în sânge. Astfel, este ideală pentru persoanele cu diabet, rezistență la insulină sau care vor să evite fluctuațiile bruște ale glicemiei (ce pot duce la oboseală, foame accentuată, iritabilitate).

Sursă bună de fier

Conține fier, ceea ce ajută la prevenirea sau combaterea anemiei, mai ales în cazul persoanelor care nu consumă carne roșie. Pentru o absorbție mai bună a fierului vegetal, se recomandă consumul lintei alături de o sursă de vitamina C (ex: lămâie, ardei gras, roșii crude).

Conține vitamine și minerale esențiale

Lintea furnizează acid folic, magneziu (relaxarea musculară și nervoasă), zinc (imunitate), potasiu (reglarea tensiunii arteriale), și vitamine B (implicate în metabolism și producerea energiei).

Bună pentru inimă

Consumul regulat de linte este asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, datorită combinației dintre fibre, potasiu, folat și antioxidanți. Aceste substanțe ajută la scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și la prevenirea inflamației cronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel