Alertă de radiații. Intervenție de urgență a autorităților

A fost alertă în județul Bihor, după ce un camion a fost depistat că transporta deșeuri cu un nivel ridicat de radiație. Autoritățile au fost notificate imediat și au luat imediat măsuri de securitate. 

În această dimineață Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bihor a fost informat, prin Sistemul Unic de Urgență 112, cu privire la detectarea unei surse cu un nivel de radiație de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deșeuri.

Detctarea a fost realizată în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale din localitatea Chiștag.

Toate autoritățile au fost alertate imediat

În cel mai scurt timp au fost notificate de urgență instituțiile prevăzute în Planul Județean de Prevenire și Intervenție în Situații de Urgență Radiologică: Centrul pentru Accident Nuclear şi Urgenţe Radiologice (CANUR), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), Garda de Mediu Bihor, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor (APM), Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP) – Laboratorul de Igiena Radiațiilor (LIR), Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR), Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Primăria Aștileu. De asemenea, a fost informat Prefectul județului Bihor în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

La fața locului s-au deplasat echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, Laboratorul de Igiena Radiațiilor (LIR) - DSP și specialiști din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între 0.54 și 0.69 μSv/h în partea dreaptă dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h.

Măsuri de siguranță

Pentru asigurarea, supravegherea zonei și intervenția operativă în cazul producerii unei situații de urgență, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță de tip B2.

Măsurile dispuse au constat în notificarea instituțiilor cu atribuții în gestionarea unor astfel de evenimente, evaluarea situaţiei, culegerea de informaţii cu privire la natura pericolului, stabilirea și balizarea zonei de securitate şi siguranţă ( 30 de metri), verificarea existenţei eventualelor scurgeri de lichide, măsurarea ratei dozei, acţiuni protective pentru personalul de intervenţie, interzicerea accesului angajaților în zona balizată. Nu există pericol pentru populația din zonă.

Vezi și: 

Avioane reținute la sol. Mai multe state au impus restricții în spațiul aerian

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy