Alegeri Austria. Președintele Alexander Van der Bellen, câștigător din primul tur, arată rezultatele exit-poll

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Van der Bellen și-a învins adversarii încă din primul tur, fiind votat de peste 50% dintre alegători.

Preşedintele în exerciţiu Alexander Van der Bellen a obţinut un nou mandat, în urma alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Austria, obţinând încă din primul tur peste 50% din voturi, indică sondajele la ieşirea de la urne, transmit AFP şi Reuters. Potrivit unui sondaj realizat de institutul SORA pentru radioteleviziunea publică austriacă ORF, Van der Bellen (78 de ani), fost lider al Verzilor, a obţinut 54,6% din voturi, conform Agerpres.

Pe poziţia a doua se plasează principalul său contracandidat, Walter Rosenkranz, reprezentantul Partidului Libertăţii din Austria (FPO), cu 18,9% din sufragii. Marja de eroare este de 2,1 puncte procentuale.

Președintele făcuse apel la participare la vot

Austriecii au votat duminică în alegerile prezidenţiale, despre care mulţi s-au așteptat să fie câştigate de actualul preşedinte, Alexander Van der Bellen, pentru un nou mandat. Fostul lider al Verzilor s-a confruntat cu şase adversari.

Majoritatea sondajelor au indicat că Alexander Van der Bellen va obţine puţin peste 50% din voturi, ceea ce l-ar ajuta să câştige din primul tur. În ultimul său discurs din campanie, însă, politicianul de 78 de ani a afirmat că alegerile nu sunt încheiate şi că este important ca cetăţenii să vină să voteze, nu să rămână pe canapea.

Cel mai apropiat adversar din cursa prezidenţială de Alexander Van der Bellen este Walter Rosenkranz, din Partidul Libertăţii, de extremă dreaptă.

Printre ceilalţi candidaţi se numără cântăreţul de muzică punck-rock Dominik Wlazny, din Partidul Berii. Preşedintele are, în cea mai mare parte, un rol ceremonial, dar are puteri foarte mari în supravegherea perioadelor de tranziţie şi turbulenţe, scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel