AJOFM Ilfov: Bani pentru angajatorul care încheie un contract de ucenicie

Crişan Andreescu / 12 sep 2017 / 12:00 Salveaza PDF Comentarii

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază la cerere de 1.125 de lei lunar, pe întreaga perioadă de derulare a contractului, sumă acordată din bugetul asigurărilor de şomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, informează, marţi, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov (AJOFM). 

De asemenea, durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul şi nu poate fi mai mică de 12 de luni şi mai mare de 36 luni.

Astfel, 12 de luni poate fi în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel2;

24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;

36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

[citeste si]

Potrivit sursei citate, suma cuvenită se deduce de către angajator din contribuţia pe care acesta este obligat, conform legii, să o vireze lunar în contul bugetului asigurărilor pentru şomaj.

Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână.

Agenţia precizează că poate fi încadrat ca ucenic orice persoană fizică cu vârsta peste 16 ani şi care nu deţine o calificare. Pe de altă parte, angajatorul care încheie un contract de stagiu cu absolvenţi de învăţâmânt superior beneficiază, la cerere, de o sumă în cuantum de 1.350 de lei, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

'Contractul de stagiu se încheie odată cu încheierea contractului individual de muncă, în condiţiile prezentei legi. Durata contractului de stagiu este de 6 luni, cu excepţia situaţiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu', se mai arată în comunicat. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27