Afirmațiile lui Lăzăroiu și Diaconescu dspre proiectul euro-atlantic îngrijorează MAE

sebastian lazaroiu dc
sebastian lazaroiu dc

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se declară îngrijorat de unele declaraţii făcute la un post de televiziune de consilierii prezidenţiali Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Diaconescu. MAE susține că afirmațiile celor doi despre periclitarea proiectului euro-atlantic al României sunt "deosebit de grave" şi "nefundamentate".

"MAE ia notă cu surprindere şi îngrijorare de declaraţiile din data de 13 februarie 2013 ale consilierilor prezidenţiali Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Diaconescu la postul B1 TV conform cărora “proiectul euro-atlantic al României este în pericol”, constatare care ar fi rezultatul “unei analize instituţionale", menţionează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, potrivit Mediafax.

MAE face apel public la "o abordare reţinută şi responsabilă". Subliniază că "astfel de afirmaţii – dincolo de argumentele care pot sta eventual la baza lor, dar care nu apar deloc cu claritate din cele declarate – sunt deosebit de grave, mai ales atunci când vin din partea reprezentanţilor unei instituţii a statului cu atribuţii importante în domeniul politicii externe".

De asemenea, MAE apreciază că nu există niciun fel de elemente care să fundamenteze concluzii de genul celor menţionate mai sus. Face trimitere la programul de guvernare pentru 2012-2016 în care dimensiunea euro-atlantică şi europeană a politicii externe a României figurează pe primele locuri ale ierarhiei priorităţilor.

Sebastian Lăzăroiu, consilierul prezidenţial pentru analiză politică, a afirmat, ca invitat într-o emisiune B1Tv, că "proiectul Euroatlantic al României e realmente în pericol”. El a invocat raportul MCV al Comisiei Europene din 30 ianuarie.

"Raportul a fost aproape la fel de prost ca cel de atunci (iulie 2012, n.r.). De la Bucureşti reacţia autorităţilor la nivel oficial, cu excepţia preşedintelui, sigur, faţă de tot ce vine de la Bruxelles, fie că e negocierea bugetului, fie că e vorba de raportul MCV, reacţii foarte ţâfnoase şi mi-e teamă că nu, s-ar putea ca cei pe care îi vedem în fiecare zi să fie doar nişte marionete. Dar e clar că în spatele lor sunt nişte grupuri care nu şi-au dorit niciodată România în Uniunea Europeană şi în proiectul acesta vestic. Grupuri, unele influente, în sensul de afaceri media şi aşa mai departe”, a spus Lăzăroiu.

Întrebat cum s-ar putea concretiza aceste riscuri, Lăzăroiu a exemplificat prin "suspendarea dreptului de vot în Uniunea Europeană, suspendarea fondurilor (europene n.r.)".

Ulterior, Cristian Diaconescu a intervenit telefonic şi a arătat că afirmaţiile lui Lăzăroiu sunt confirmate de o "analiză instituţională". "Vreau să vă spun cu un grad destul de ridicat, din păcate, de certitudine că ceea ce a spus domnul Sebastian Lăzăroiu reprezintă o temă pe care noi o evaluăm cu cea mai mare atenţie. Sigur că poate cineva spune că în acest moment desconspir, să zicem aşa, o analiză instituţională, dar eu cred că românii trebuie să fie informaţi în legătură cu ce se pregăteşte", a afirmat Diaconescu.

El a susţinut că "sunt interese în exteriorul României pentru a plasa România într-o zonă de vulnerabilitate mare din punct de vedere economic" şi că "treptat, până la toamnă, România va deveni, din păcate, un studiu de caz la nivelul Comisiei Europene".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel