Adrian Năstase: Miza lui Viktor Orban în România. Inadmisibil!

Eduard Pascu / 17 mai 2019 / 14:27 Salveaza PDF Comentarii
Adrian Năstase
Descriere foto: Adrian Năstase

Adrian Năstase consideră că prezenţa premierului Ungariei în Transilvania în ultima perioadă are scopul de a alimenta comunitatea maghiarilor din România "cu unele accente revizioniste", iar oficialul ungar nu ar trebui să folosească paşaportul diplomatic "pentru diverse acţiuni care intră în zona de jurisdicţie a statului român".

Prezent la Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad, unde a primit titlul "Doctor Honoris Causa", Năstase a vorbit, în discursul său, despre importanţa dreptului internaţional pentru România, amintind situaţii în care ţara noastră a câştigat dispute cu alte state, inclusiv cu Ungaria, context în care a pomenit despre vizitele premierului Viktor Orban în ţara noastră.

”Bănuiesc că nu-i sunt foarte simpatic”

"Am văzut că premierul Orban se plimbă foarte des prin România din nou şi bănuiesc că nu îi sunt foarte simpatic. Unii dintre dumneavoastră poate îşi aduc aminte că prin 2001, când fusese adoptată legea privind legitimaţia de maghiar, şi îi îmbrăca cu legitimaţie de maghiar pe toţi maghiarii din România, folosind conceptele, regulile dreptului internaţional, am contestat această măsură şi la OSCE şi la Consiliul Europei, am determinat modificarea legii în Ungaria. Este adevărat, domnul Orban poate şi din acest motiv a pierdut atunci alegerile", a spus Adrian Năstase.

”Inadmisibil”

La finalul discursului, el a declarat presei că "miza" vizitelor lui Viktor Orban este legată de Transilvania.

"El este, din câte ştiu eu, premierul Ungariei, nu al României. Dacă vrea să vină în România ca premier, în mod normal trebuie să ia legătura cu Ministerul de Externe, merge, se întâlneşte cu premierul României, au acţiuni împreună, dar nu vine, după părerea mea absolut inadmisibil, folosind paşaportul diplomatic sau contacte locale pentru diverse acţiuni care intră în zona de jurisdicţie a statului român. Sigur, depinde acum cum doresc să continue conducătorii de astăzi ai României. Miza este foarte simplă: încercarea de a menţine prezentă chestiunea Transilvaniei în plan internaţional, de a alimenta comunitatea maghiarilor din România cu unele accente revizioniste, ceea ce mi se pare o formulă absolut inamicală", a spus fostul premier al României.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26