Adrian Năstase dezvăluie o discuție cu Jacques Chirac: E posibil ca unii să refuze acest lucru

Adrian Năstase FOTO AGERPRES
Adrian Năstase FOTO AGERPRES

„Jacques Chirac a avut un rol important în istoria Franței din ultimile decenii, dar și în istoria României”, a scris Adrian Năstase, duminică, pe blogul său.

Fostul președinte francez Jacques Chirac a murit. Avea 86 de ani și se retrăsese din viața publică în urmă cu câțiva ani.

„A murit Jacques Chirac, fostul președinte al Franței, după o lungă suferință. A avut un rol important în istoria Franței din ultimile decenii dar și în istoria României. A susținut permanent integrarea României în NATO și în Uniunea Europeană și o legătură bilaterală intensă. La Madrid, în 1997, a cerut ca și România să fie primită în primal val de aderare la NATO și a avut discuții dure cu președintele Clinton pe această chestiune. Este adevărat că, în 2003, a criticat public decizia țărilor din Europa de Est de a participa la războiul contra Irakului (Franța avea mari interese economice în Irak). Spunea atunci că aceste țări, prin alinierea lor la poziția americană au avut un comportament iresponsabil ce ar fi putut periclita aderarea lor la UE. Și că aceste țări „au ratat o bună ocazie să tacă". Am răspuns atunci, tot public, la o conferință de presă, că "de fiecare dată când am o dispută cu soția mea, tip la băieții mei. Problema domnului Chirac este cu americanii, nu cu România sau Bulgaria".

Ne-am întâlnit de multe ori. La București, la Paris sau la reuniuni internaționale. Avea un mod special de a vorbi, rar, oarecum prețios, accentuând unele cuvinte. Îmi amintesc o discuție în care, a început conversația întrebându-mă de ce, în România, noi omoram urșii. Era sub influența soției, a lui Brigitte Bardot, etc. Îmi amintesc că i-am răspuns: „Domnule președinte, poate că noi, fără o experiență prea mare în gestionarea fondurilor de urși, încă mai avem vreo 6000, în timp ce dvs, mult mai experimentați în vânătoare, i-ați omorât și pe ultimii doi, recent, din greșeală„. Era adevărat, un vânător speriat îi împușcase crezând că sunt mistreți!

Jacques Chirac trebuie să rămână însă în amintirea noastră ca un mare prieten al României. E posibil ca unii reprezentanți ai anumitor partide de la noi să refuze acest lucru, în condițiile în care Chirac a fost un „penal", fiind condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru angajarea fictivă a unor persoane la primăria Parisului!”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel