ADEM, proiect-pilot de import paralel de medicamente. Problemă acută

Mircea F. Cristian / 01 noi 2019 / 14:37

Începând cu data de 13 septembrie 2019, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a demarat un proiect-pilot, cu desfășurare pe o perioadă de 6 luni – 1 an, cu scopul îmbunătățirii accesului și diminuării discontinuităților la medicamente, prin import paralel, având în vedere problema acutizată a penuriei unor medicamente, anunțată pentru următoarea perioadă de către autoritățile competente.

Barierele în calea comerțului liber în UE pot fi măsuri directe care vizează importurile, permițând tratamentul preferențial al mărfurilor interne față de cele din import iar alteori, mult mai frecvent, acestea pot reprezenta un efect secundar neașteptat al deciziilor de politică generală și de politică a medicamentului de la nivelul fiecărui stat membru. Importul paralel, deși acceptat și de către autoritățile competente din România ca o alternativă de aprovizionare a pieței, nu este utilizat de către stat pentru a diminua situațiile de penurie a medicamentelor, singura alternativă adoptată fiind cea a autorizațiilor de nevoi speciale, se arată într-un comunicat de presă primit la redacție.

Semnale de alarmă la nivel european

 

Conform documentului, în ultimii ani, la nivel european, au fost lansate numeroase semnale de alarmă referitoare la accesul limitat al pacienților la unele tratatmente esențiale, cauzele fiind asociate în principal cu existența unor deficite din ce în ce mai mari de medicamente, generice sau inovative, cauzele fundamentale ale acestor lipsuri fiind variate dar și cu absența unor servicii medicale adecvate.În România, multe dintre cauzele lipsei de acces a pacienților la tratamente, în special în domenii importante precum oncologia, transplantul, bolile cardiovasculare dar și în alte arii terapeutice de importanță vitală sunt independente de disponibilitatea medicamentelor, respectiv: lipsa evidențelor privind numărul real de pacienți afectați de aceste boli (registre de pacienți), scăderea progresivă a personalului medical specializat, protocoale terapeutice neaprobate, numărul încă modest al aparatelor de radioterapie și accesul limitat și întârziat la aparatele disponibile , număr limitat de programe de screening etc.

Un element îngrijorător însă pentru pacienți dar și pentru farmaciști și medici este procesul continuu de renunțare, al deținătorilor de autorizații de punere pe piață, la comercializarea unor medicamente în România, proces raportat de către instituțiile de specialitate. Perioadele de discontinuitate temporară variază între 2 luni și 3 ani, fără a exista informații referitoare la asigurarea unor stocuri suficiente pe aceste perioade.

Unele dintre medicamentele semnalizate cu importuri problematice au alternative terapeutice comercializate în România, caz în care pacienții sunt sfătuiți să consulte medicul. Mulți pacienți români însă, sunt nevoiți să apeleze, de multe ori, la soluții neconvenționale și mai puțin sigure de a-și procura medicamentele recomandate de medici, de ex.: sunt organizate excursii speciale pentru a cumpăra medicamentul care lipsește sau procurarea se face prin cunoștinte care locuiesc în străinătate, transportul fiind făcut în condiții de cele mai multe ori precare, care pun în pericol siguranța și eficacitatea medicamentelor. Multe dintre aceste medicamente nu mai sunt autorizate sau comercializate în România, din motivele mai sus enumerate sau sunt autorizate în Romania și la nivel european dar nu sunt puse pe piața noastră, tot din motive primordial comerciale, se mai arată în comunicatul de presă.

Intenția ADEM

 

"Având în vedere politica ADEM și deschiderea Ministerului Sănătății privind îmbunătățirea accesului și diminuarea discontinuităților la medicamente și prin import paralel, ONG-ul Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a inițiat în 13.09.2019, un proiect pilot, respectiv o linie rapidă pentru semnalizarea deficitului unor medicamente, cu regim de funcționare 24/7, postat pe website-ul asociației, https://adem-romania.ro. Pentru ușurință și rapiditate, am creat un formular de comandă – https://adem-romania.ro/#formular - care necesită doar menționarea zonei rezidențiale, a unui număr de telefon pentru feedback și medicamentul căutat, astfel încât companiile membre ADEM să poată identifica situațiile în care ar putea fi demarate procedurile de import paralel sau în care, pot fi informate instituțiile abilitate să rezolve aceste situații (ANMDMR, MS). Intenția noastră este de a crește accesul la anumite medicamente temporar indisponibile în România, și de a veni astfel în sprijinul nu numai al pacienților dar și al asociațiilor de pacienți, fundațiilor și medicilor. În intervalul 13 septembrie 2019 până în prezent am primit solicitări ale pacienților de medicamente din diferite arii terapeutice și investigăm posibilitatea de aprovizionare prin import paralel. Am identificat însă cauzele lipsurilor acestor medicamente, printre care: unele nu erau incluse în Nomenclatorul de medicamente, pentru unele există stocuri la nivel național dar nu și la nivelul unor județe/regiuni (conform Sistemului Electronic de Raportare http://www.ms.ro/monitorizare-stocuri/ ) iar pentru majoritatea există notificări de retragere temporară sau permanentă, din motive de fabricație sau comerciale. Prin urmare, piața este insuficient aprovizionată cu anumite medicamente, motiv pentru care, pacienții pot percepe un acces diminuat. Implicit, exportul paralel nu are obiect, respectiv, în lipsa acestor medicamente din cauze comerciale sau de fabricație, este un non-sens să interzici exportul paralel al unor medicamente al căror stocuri sunt minime sau zero. Dacă importurile directe nu pot fi încurajate în România, prin măsuri economice, soluția este încurajarea importurilor paralele, nu interzicerea exportului paralel." a declarat președintele ADEM, Coralia Kreyer.