Acţiunile la purtător, eliminate din legislaţie

Acţiunile la purtător vor fi eliminate din legislaţie, acestea urmând a fi convertite în acţiuni nominale.

Acet lucru se va întâmpla odată cu intrarea în vigoare a Legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

'Suntem o ţară pionier din Europa, care am asanat din circuit aceste acţiuni la purtător. Imediat ce legea intră în vigoare ele se vor converti în acţiuni nominale', a spus miercuri Radu Canţăr, agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE, la o întâlnire cu presa.

La rândul său, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Daniel Staicu, a subliniat că, după intrarea în vigoare a legii, va exista un termen de graţie pentru ca toate aceste societăţi emitente de acţiuni la purtător să se 'transforme'.

Acte normative modificate

'În proiectul de lege, unde Ministerul Justiţiei s-a implicat foarte mult, au fost modificate două acte normative foarte importante: OG 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile şi Legea 31/1990 a societăţilor comerciale. Aceste modificări au fost făcute tocmai în ideea de a aplica directiva. Cred că suntem pionieri, deoarece colegii de la Justiţie au propus eliminarea acţiunilor la purtător din legislaţie. După intrarea în vigoare a legii, o să existe un termen de graţie în care toate astfel de societăţi vor fi nevoite să se transforme. Este ca urmare a transpunerii directivei (a patra directivă privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului) şi a unuia dintre elementele de bază pe care le aduce ca noutate directiva, şi anume registrul beneficiarilor reali', a explicat Staicu.

Impact mic asupra mediului de afaceri

Nota de fundamentare a proiectului subliniază că, în considerarea numărului redus de societăţi emitente de acţiuni la purtător înregistrate în România (deci a impactului relativ mic asupra mediului de afaceri) şi, având în vedere soluţiile pentru care au optat şi celelalte state membre (spre exemplu, Austria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania) în transpunerea acestei directive, se propune eliminarea posibilităţii societăţilor pe acţiuni de a emite acţiuni la purtător şi acordarea unui termen rezonabil (de 18 luni) de efectuare a conversiei acţiunilor la purtător în acţiuni nominative în cazul societăţilor pe acţiuni deja înmatriculate în registrul comerţului.

'În acest scop, prin proiect se propune amendarea corelată a tuturor prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990 care fac referire la conceptul de acţiune la purtător şi se instituie sancţiunea dizolvării judiciare în cazul în care nu se realizează conversia acţiunilor la purtător aflate actualmente în circuitul economic', se menţionează în Nota de fundamentare.

Vezi şi: Lege Fond Suveran. PNL sesizează CCR cu privire la decizia momentului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel