Acord la Geneva pentru detensionarea situației din Ucraina

John Kerry și Sergei Lavrov
John Kerry și Sergei Lavrov

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat că s-a ajuns la un acord pentru "detensionarea" situației din Ucraina, în urma întâlnirii de la Geneva a reprezentanților Rusiei, Statelor Unite ale Americii, Uniunea Europeană și Ucraina. Șeful diplomației americane, John Kerry, a confirmat la capătul reuniunii că s-au pus bazele unei înțelegeri, dar a cerut acțiuni, nu vorbe.

Acordul prevede dezarmarea grupurilor armate ilegale și evacuarea clădirilor ocupate în mod ilegal, potrivit AFP. 

Documentul arată că cei care vor respecta dispozițiile acordului vor beneficia de amnistie, cu excepția celor care "sunt vinovați de crime capitale".

Lavrov a precizat că Rusia nu intenționează să trimită trupe în Ucraina dar că, până la urmă, "trupele sunt pe teritoriul nostru, unde avem dreptul să le mobilizăm în ce formulă dorim, la fel cum alte state beneficiază de acelaşi drept".

Secretarul de Stat al SUA a confirmat existenţa unui acord după discuţiile de la Geneva, dar a insistat că Rusia trebuie să se asigure că miliţiile pro-ruse din Ucraina vor depune armele şi vor părăse instituţiile ocupate.

În cazul în care Rusia nu se va conforma, Washingtonul va impune noi sancţiuni Moscovei. „Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hârtie. Dar aşteptăm acţiuni", a declarat oficialul american John Kerry, precizând că vor fi trimişi observatori internaţionali pentru a verifica dacă miliţiile proruse din estul Ucrainei vor depune armele.

Kerry a spus că Occidentul nu a renunțat la Crimeea, dar că peninsula nu este subiectul întâlniri de la Geneva.

Misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa va ajuta autorităţile ucrainene să aplice acordul de la Geneva, care prevede detensionarea crizei prin dezarmarea miliţiilor separatiste proruse, conform Mediafax.

„OSCE va juca un rol determinant în aplicarea acordului", a declarat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, citată de AFP.

La reuniunea din Elveţia au participat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, secretarul de Stat american, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi Andrei Deşciţa, şeful diplomaţiei ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel