Academia Suedeză: Laureaţii Nobelului pentru literatură din 2018 şi 2019 vor beneficia de o 'faimă amplă'

Mats Malm, purtătorul de cuvânt al Academiei Suedeze, instituţia care decernează premiul Nobel pentru literatură, s-a declarat încrezător că laureaţii din 2018 şi din 2019 ai acestui prestigios trofeu literar, ale căror nume vor fi anunţate împreună săptămâna viitoare, vor fi priviţi în condiţii de egalitate pe plan internaţional şi se vor bucura de o 'faimă amplă', informează DPA. 

'Premiile şi laureaţii din 2018 şi 2019 sunt la fel de stimaţi, iar noi credem că atenţia şi faima vor fi ample pentru ambii laureaţi', a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al instituţiei suedeze, într-un e-mail transmis redacţiei DPA. Mats Malm va anunţa numele laureaţilor premiului Nobel pentru literatură pe 2018 şi pe 2019 în data de 10 octombrie. Atribuirea premiului Nobel pentru literatură din 2018 a fost amânată cu un an, după ce Academia Suedeză a fost puternic afectată de un scandal.

Controversele au inclus o presupusă încălcare a normelor ce reglementează conflictul de interese şi un caz de agresiune sexuală care l-a vizat pe soţul unei membre a academiei, poeta Katarina Frostenson. Ea a părăsit instituţia în acest an. Soţul ei, Jean-Claude Arnault, a fost condamnat pentru două acuzaţii de viol, în decembrie. Instituţia suedeză a fost nevoită să se reorganizeze. 'Am lucrat intens la consolidarea organizaţiei noastre, la clarificarea proceselor şi la definirea responsabilităţilor', a declarat Mats Malm, profesor de teoria literaturii la Universitatea din Goteborg.

El a fost ales în calitate de mebru al Academiei Suedeze în decembrie 2018 şi a preluat funcţia de secretar permanent în luna iunie. Secretarul permanent al Academiei Suedeze îndeplineşte şi funcţia de purtător de cuvânt al instituţiei. Unul dintre rezultatele crizei din 2018 a fost acela că regulamentele din statutul Academiei Suedeze, formulate în 1786, au fost revizuite, permiţând membrilor - care sunt aleşi pe viaţă - să demisioneze şi să părăsească instituţia.

Un alt rezultat a fost decizia de a include un comitet extern alcătuit din cinci membri în procedura de sprijinire a activităţilor academiei 'pentru a asigura o gamă mai largă de perspective şi de competenţe', a precizat Mats Malm. Premiul Nobel pentru literatură, atribut pentru prima dată în 1901, este unul dintre premiile create după moartea industriaşului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform testamentului acestuia, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel