A murit cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a efectuat o ieşire în spaţiu

Cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care efectuat o ieşire în spaţiu în 1965 şi comandantul primei misiuni spaţiale comune a URSS şi Statelor Unite, a murit vineri, la 85 de ani. 

El a decedat la Moscova în urma unei îndelungi boli, a declarat pentru AFP colaboratoarea sa Natalia Filimonova. La 19 martie 1965, Alexei Leonov, echipat cu un costum de astronaut şi legat cu un cablu lung de 5,35 metri, a rămas în afara navei Voskhod-2 timp de 12 minute şi 9 secunde, obţinând porecla de primul 'pieton spaţial'. El s-a îndepărtat prudent, la doi-trei metri de navă. Orbit de Soare, în pofida vizierei sale aurii, el a fost ţinut în siguranţă cu ajutorul unui cablu prins de nava sa. 'Iată, încerc', a zis el, ieşind din nava spaţială.

Operaţiunea a durat în total 20 de minute, dintre care 12 minute în întregime în afara Voskhod-2. Alexei Leonov a fost de asemenea comandantul misiunii Apollo-Soyuz în 1975, prima misiune comună a celor doi rivali ai Războiului Rece şi ai cursei spaţiale - URSS şi Statele Unite. Această misiune a marcat începutul unei cooperări tehnologice care continuă şi astăzi. Cosmonautul a fost şi un apropiat al primului om care a ajuns în spaţiu şi pe orbita Pământului (1961), compatriotul său Iuri Gagarin. Atunci când acesta din urmă a murit într-un accident de avion, pe 27 martie 1968, lângă Moscova, Alexei Leonov a fost unul dintre primii care au ajuns la faţa locului. Funeraliile lui Alexei Leonov vor avea loc marţi la Moscova, a anunţat Centrul de pregătire a cosmonauţilor, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel