30 de ani de la înființarea Grupului de la Visegrád. Orbán: Trebuie să fim uniți

30 de ani de la înființarea Grupului de la Visegrád. Orbán: Trebuie să fim uniți
30 de ani de la înființarea Grupului de la Visegrád. Orbán: Trebuie să fim uniți

Țările membre ale Grupului de la Visegrád au aniversat 30 de ani de la înfințarea structurii.

Prim-miniştrii statelor membre ale Grupului de la Visegrád (V4: Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia) şi Charles Michel, preşedintele Consiliului European, au participat la o întrevedere cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea V4.

Întrebat de jurnalişti, Viktor Orbán a subliniat, în cadrul conferinţei de presă, că este nevoie de loialitate şi solidaritate pentru ca V4 să îşi poată îndeplini sarcinile şi în viitor.

În opinia sa, Slovacia are un rol-cheie şi un rol strategic în cadrul cooperării, lucru care este evident dacă aruncăm o privire pe hartă, dar şi pentru că dintre statele membre ale V4, Ungaria este vecină numai cu Slovacia. Conexiunea dintre partea de nord şi cea de sud a Europei Centrale este realizată de Slovacia, a adăugat şeful guvernului de la Budapesta.

Premierul Ungariei a pledat pentru unitate

Premierul Ungariei a subliniat că este foarte important ca cele patru state să rămână împreună şi să dea dovadă de unitate.

Acum se sărbătoreşte cea de-a 30-a aniversare, dar vorbim, de fapt, de mai multe secole, întrucât prima cooperare de la Visegrád a luat naştere în urmă cu sute de ani, prin iniţiativa liderilor de atunci ai statelor din Europa Centrală, iar această perspectivă istorică îi conferă cooperării o mare seriozitate, a explicat Orbán. Regiunea are succes, “iar acest lucru îi conferă cooperării o valabilitate actuală, alături de perspectiva istorică”, a spus.

Viktor Orbán a amintit că în urmă cu 30 de ani a făcut parte din parlamentul care a acordat guvernului ungar de atunci mandat pentru cooperarea de la Visegrád, îşi aduce aminte de dezbaterile aprinse, când toată lumea a crezut că viitorul se află în cooperarea central-europeană. În acel moment au existat probleme serioase, însă cu toate acestea au avut timp şi energie pentru a consolida cooperarea din Europa Centrală, cu unul dintre primele gesturi din cadrul parlamentului, a adăugat premierul ungar.

Centrul Europei are cea mai dinamică dezvoltare

Viktor Orbán a subliniat că aceasta este regiunea europeană cu cea mai dinamică dezvoltare. În opinia premierului Ungariei, este un mare noroc că printre prim-miniştri din cadrul V4 se află doi foşti miniştri de finanţe, motiv pentru care există speranţa că experienţa acestora se va vedea în politica de relansare economică de succes.

Premierul a menţionat: îi este recunoscător lui Charles Michel pentru participarea la întâlnire: este un om care “are un spirit deschis şi care ascultă activ”. Cooperarea statelor Benelux a fost întotdeauna o sursă de inspiraţie pentru V4, a mai adăugat. Înainte să fie ales preşedintele Consiliului European, Charles Michel a fost prim-ministrul Belgiei, potrivit Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel