30 de ani de la înființarea Grupului de la Visegrád. Orbán: Trebuie să fim uniți

30 de ani de la înființarea Grupului de la Visegrád. Orbán: Trebuie să fim uniți
30 de ani de la înființarea Grupului de la Visegrád. Orbán: Trebuie să fim uniți

Țările membre ale Grupului de la Visegrád au aniversat 30 de ani de la înfințarea structurii.

Prim-miniştrii statelor membre ale Grupului de la Visegrád (V4: Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia) şi Charles Michel, preşedintele Consiliului European, au participat la o întrevedere cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea V4.

Întrebat de jurnalişti, Viktor Orbán a subliniat, în cadrul conferinţei de presă, că este nevoie de loialitate şi solidaritate pentru ca V4 să îşi poată îndeplini sarcinile şi în viitor.

În opinia sa, Slovacia are un rol-cheie şi un rol strategic în cadrul cooperării, lucru care este evident dacă aruncăm o privire pe hartă, dar şi pentru că dintre statele membre ale V4, Ungaria este vecină numai cu Slovacia. Conexiunea dintre partea de nord şi cea de sud a Europei Centrale este realizată de Slovacia, a adăugat şeful guvernului de la Budapesta.

Premierul Ungariei a pledat pentru unitate

Premierul Ungariei a subliniat că este foarte important ca cele patru state să rămână împreună şi să dea dovadă de unitate.

Acum se sărbătoreşte cea de-a 30-a aniversare, dar vorbim, de fapt, de mai multe secole, întrucât prima cooperare de la Visegrád a luat naştere în urmă cu sute de ani, prin iniţiativa liderilor de atunci ai statelor din Europa Centrală, iar această perspectivă istorică îi conferă cooperării o mare seriozitate, a explicat Orbán. Regiunea are succes, “iar acest lucru îi conferă cooperării o valabilitate actuală, alături de perspectiva istorică”, a spus.

Viktor Orbán a amintit că în urmă cu 30 de ani a făcut parte din parlamentul care a acordat guvernului ungar de atunci mandat pentru cooperarea de la Visegrád, îşi aduce aminte de dezbaterile aprinse, când toată lumea a crezut că viitorul se află în cooperarea central-europeană. În acel moment au existat probleme serioase, însă cu toate acestea au avut timp şi energie pentru a consolida cooperarea din Europa Centrală, cu unul dintre primele gesturi din cadrul parlamentului, a adăugat premierul ungar.

Centrul Europei are cea mai dinamică dezvoltare

Viktor Orbán a subliniat că aceasta este regiunea europeană cu cea mai dinamică dezvoltare. În opinia premierului Ungariei, este un mare noroc că printre prim-miniştri din cadrul V4 se află doi foşti miniştri de finanţe, motiv pentru care există speranţa că experienţa acestora se va vedea în politica de relansare economică de succes.

Premierul a menţionat: îi este recunoscător lui Charles Michel pentru participarea la întâlnire: este un om care “are un spirit deschis şi care ascultă activ”. Cooperarea statelor Benelux a fost întotdeauna o sursă de inspiraţie pentru V4, a mai adăugat. Înainte să fie ales preşedintele Consiliului European, Charles Michel a fost prim-ministrul Belgiei, potrivit Hirado.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy