14 camere foto fabricate în Bulgaria vor ajunge pe orbita selenară în cadrul misiunii Artemis 1

14 camere foto fabricate în Bulgaria vor ajunge pe orbita selenară în cadrul misiunii Artemis 1 - Foto Pexels
14 camere foto fabricate în Bulgaria vor ajunge pe orbita selenară în cadrul misiunii Artemis 1 - Foto Pexels

Misiunea Artemis 1 aparţinând NASA, a cărei lansare de la Centrul Spaţial Kennedy a fost programată pentru luni, dar a fost amânată din cauza unei defecţiuni tehnice, va transporta 14 camere de imagistică spaţială fabricate de cercetători bulgari, a declarat pentru BTA Dr. Petko Dinev.

Dispozitivele au fost produse de Imperx, o companie al cărei fondator, preşedinte şi CEO este Petko Dinev. Aceste camere din seria Bobcat pot funcţiona la variaţii de temperatură cuprinse între -40 şi +85 de grade Celsius, având sisteme de stabilizare împotriva vibraţiilor puternice şi în cazul unei acceleraţii de 100 de ori mai mare decât a Terrei. Aceste camere vor monitoriza funcţionarea motoarelor, sistemelor de alimentare cu combustibil şi a celor de separare a capsulei Orion în primului ei zbor în cadrul misiunii Artemis 1 spre Lună.

Petko Dinev a conceput camerele pentru mega-racheta SLS (Space Launch System), ce are o înălţime de 98 de metri. Toate componentele şi lucrările pregătitoare au fost realizate în Bulgaria, apoi camerele au fost instalate tot de experţi bulgari la sediul companiei Imperx din Boca Raton, Florida.

'Putem spune cu mândrie că acestea sunt produsul minţilor şi mâinilor bulgare', a declarat Petko Dinev. Absolvent al Liceului de Matematică din Kazanluk, o localitate din centrul Bulgariei, Petko Dinev şi-a obţinut masteratul în Fizică Aplicată la Universitatea din Sofia şi un masterat şi un doctorat în Inginerie Aplicată la Florida Atlantic University din Boca Raton.

El a lucrat atât în mediul academic cât şi în industria de profil, fiind profesor-asistent în fizică şi optică la Universitatea Tehnică din Sofia, precum şi membru al echipei tehnice de la Sarnoff Corp., Princeton, New Jersey, şi Senior Research Fellow în cadrul Concord Camera Corp., Hollywood, Florida.

În cariera sa, cercetătorul bulgar a avut responsabilităţi ce au vizat dezvoltarea de noi produse şi a comercializat cu succes numeroase camere, de la camere digitale de consum şi camere avansate de înaltă definiţie şi până la sisteme speciale pentru aplicaţii militare şi pentru imagistică spaţială.

Compania sa, Imperx, este un lider în proiectarea şi producţia de camere digitale de înaltă performanţă şi de înaltă calitate, precum şi de dispozitive de tip 'frame grabbers' pentru diferite aplicaţii imagistice industriale, comerciale, militare şi aerospaţiale, utilizate inclusiv în biometrică, cartografiere aeriană, supraveghere, management al traficului, imagistică medicală şi ştiinţifică, securitate naţională şi explorări spaţiale, transmite BTA, conform Agerpres.

Citește și - Patru lucruri neştiute despre Artemis-1, racheta pe care NASA vrea să o trimită pe Lună

Patru lucruri pe care nu le ştiai despre Artemis

 

Pe Instagram, BBC a arătat cele patru lucruri mai puţin cunoscute despre această misiune. Iată-le:

1. Racheta va arde o cantitate de combustibil egală cu volumul unui bazin olimpic. 

2. Pe platforma de lansare, înălţimea rachetei va fi de 98 de metri, adică mai mult decât Big Ben, celebrul turn cu ceas din Londra. 

3. Cabina în care ar trebui să fie echipajul uman are spaţiul egal cu cel al unei rulote medii. 

4. Artemis va duce echipaj uman spre Lună, dacă misiunea de luni va avea succes. 

Oaia Shaun va fi primul și singurul astronaut din misiunea Artemis 1

Pentru această primă lansare de probă, capsula Orion dezvoltată de NASA nu va aduce un echipaj uman cu ea. Dar asta nu înseamnă că va fi nelocuită. ESA a anunțat de fapt numele primului și singurului membru al echipajului Artemis 1: Shaun the sheep, protagonistul serialului animat de succes ”Shaun, the sheep's life”.

Un astronaut de jucărie, este adevărat, care însă – asigurat de Agenția Spațială Europeană – nu a omis să urmeze toată pregătirea riguroasă pe care trebuie să o efectueze colegii umani, potrivit Today.

”Odată cu misiunea dată lui Shaun, se încheie prima fază de recrutare a noilor membri ai corpului nostru spațial, care o vede pe astronautul italian ESA Samantha Cristoforetti de serviciu pe Stația Spațială Internațională pentru a doua sa misiune spațială și pe astronautul ESA, danezul Andreas Magensen, ales pentru al doilea zbor al său, care va fi urmat de introducerea noilor astronauți selectați cu apelul de selecție 2021, care va avea loc mai târziu în cursul anului”, a explicat David Parker, directorul programului de explorare umană și robotică ESA, anunțând recrutarea primei oi astronaute în corpul spațial european. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel