Patru lucruri neştiute despre Artemis-1, racheta pe care NASA vrea să o trimită pe Lună

NASA anunţă că la începutul săptămânii viitoare, racheta Artemis-1 va fi lansată. 

Racheta este cunoscută şi ca Sistem de Lansare Spaţială şi va trimite o capsulă, numită Orion, într-un zbor în jurul Lunii. Chiar dacă de data asta capsula nu va avea echipaj la bord, dacă misiunea este un succes, atunci pe viitor va avea şi echipaj uman. 

Racheta va fi lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, luni, 29 august, între orele 12:33 GMT şi 13:33 GMT. 

Lansarea este un moment cheie pentru NASA, mai ales că în decembrie se împlinesc 50 de ani de la ultima aterizare a unui om pe Lună, în misiunea Apollo 17. 

Artemis este, în mitologia greacă, sora geamănă a zeului Apollo şi zeiţa Lunii, aşa că numele ales nu este întâmplător. 

"În acest moment, jumătate din populaţia lumii nu a văzut pe nimeni păşind într-o altă lume. Va fi primul lor pas pe Lună, când se va întâmpla. Facem lucrurile diferite acum, totul este instant, totul va fi difuzat în JD. Va fi extraordinar, va fi zgomotos, dar la finalul zilei vom trimite oameni spre o lume nouă şi sperăm ca de data asta să fie un efort global, în loc de două ţări aflate în competiţie una cu cealaltă", a declarat Keith Cowing, editorul site-ului NASA. 

Acest proiect este în dezvoltare de un deceniu şi a costat peste 20 miliarde de dolari până în acest moment. Totuşi, pentru Orion nu este primul zbor. În 2014, capsula a ieşit în spaţiul cosmic, cu ajutorul unei rachete comerciale, scrie BBC

Patru lucruri pe care nu le ştiai despre Artemis

 

Pe Instagram, BBC a arătat cele patru lucruri mai puţin cunoscute despre această misiune. Iată-le:

1. Racheta va arde o cantitate de combustibil egală cu volumul unui bazin olimpic. 

2. Pe platforma de lansare, înălţimea rachetei va fi de 98 de metri, adică mai mult decât Big Ben, celebrul turn cu ceas din Londra. 

3. Cabina în care ar trebui să fie echipajul uman are spaţiul egal cu cel al unei rulote medii. 

4. Artemis va duce echipaj uman spre Lună, dacă misiunea de luni va avea succes. 

Oaia Shaun va fi primul și singurul astronaut din misiunea Artemis 1

Pentru această primă lansare de probă, capsula Orion dezvoltată de NASA nu va aduce un echipaj uman cu ea. Dar asta nu înseamnă că va fi nelocuită. ESA a anunțat de fapt numele primului și singurului membru al echipajului Artemis 1: Shaun the sheep, protagonistul serialului animat de succes ”Shaun, the sheep's life”.

Un astronaut de jucărie, este adevărat, care însă – asigurat de Agenția Spațială Europeană – nu a omis să urmeze toată pregătirea riguroasă pe care trebuie să o efectueze colegii umani, potrivit Today.

”Odată cu misiunea dată lui Shaun, se încheie prima fază de recrutare a noilor membri ai corpului nostru spațial, care o vede pe astronautul italian ESA Samantha Cristoforetti de serviciu pe Stația Spațială Internațională pentru a doua sa misiune spațială și pe astronautul ESA, danezul Andreas Magensen, ales pentru al doilea zbor al său, care va fi urmat de introducerea noilor astronauți selectați cu apelul de selecție 2021, care va avea loc mai târziu în cursul anului”, a explicat David Parker, directorul programului de explorare umană și robotică ESA, anunțând recrutarea primei oi astronaute în corpul spațial european. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel