1 iunie, ziua în care TVA-ul la alimente a scăzut, iar alocaţiile s-au dublat

TVA-ul la alimente a scăzut  de luni, 1 iunie, de la 24% la 9%, astfel că românii vor găsi în galantare  produse mai ieftine. Preţurile la alimente, dar şi la băuturile nealcoolice ar trebui să fie mai mici cu 12,5%. Tot de luni intră în vigoare  și hotărârea de  dublare a alocaţiilor de stat pentru copii, respectiv la 84 de lei.

Codul fiscal se modifică începând cu 1 iunie. Reducerea TVA de la 24 la sută la 9 la sută se va aplica, conform prevederilor ce intră în vigoare, pentru animale şi păsări vii, din specii domestice, carne şi organe comestibile, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mirodenii, cereale, produse ale industriei morăritului. 

Marii câştigători ai reducerii TVA la alimente vor fi retailerii pe fondul creșterii apetitului de consum.

TVA scade şi la băuturile alcoolice tot la 9%, în cazul pachetelor all-inclusive. Astfel, în cazul serviciilor de cazare care includ şi demipensiune, pensiune completa sau all-inclusive, acestea vor fi supuse cotei de 9% de TVA, chiar dacă includ şi băuturi alcoolice.

Citește și: TVA redus la alimente. Studiu CSCI: 87% dintre români cred în scăderea prețurilor

Atunci când bunurile se vand ca pachete cu alte bunuri, respectiv daca se vand doua produse unul alimentar si altul nealimentar, facturarea se va aplica cu cota diferentiata pentru fiecare produs.

Cota redusa de TVA va fi aplicata si in cazul in care un produs alimentar este utilizat ca materie prima in alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, bauturi alcoolice, atata timp cat acestea, prin natura lor, au ca destinatie principala consumul uman sau animal.

Cota redusă de TVA se va aplica pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final, de către toţi furnizorii, indiferent dacă sunt producători sau comercianţi, potrivit normelor de aplicare a măsurii fiscale.

TVA de 9% se va aplica din 1 iunie si asupra serviciilor de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, se mentioneaza in recenta ordonanta.

Cumpărătorii ar trebui să găsească noile preţuri semnalizate la raft, iar pe bonul fiscal vor putea citi, sub totalul de plată, cât a însumat TVA de 9% şi cât cea de 24% (în cazul produselor cu cotă standard).

Citește și: Guvernul a adoptat OUG privind reducerea TVA la 9% pentru alimente

O reglementare specifica exista in cazul produselor care, prin natura lor, nu constituie alimente sau plante, seminte, ingrediente, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, cum sunt vitaminele, grasimile, unele produse ale industriei chimice, semintele de rapita, bumbac, ricin, sarea. In cazul acestor produse s-a prevazut in mod explicit in normele metodologice, cu indicarea codurilor la care se incadreaza produsele respective, ca aplicarea cotei reduse de TVA este posibila numai in masura in care se poate face dovada ca acestea sunt utilizate in scopurile prevazute de lege.

Actul normativ introduce, de asemenea, precizări în cazul vânzării, la un preţ total, a pachetelor care conţin produse cu cote diferite de TVA. În aceste cazuri se va aplica cota de TVA corespunzătoare fiecărui produs.

"Pentru suplimentele alimentare, in normele metodologice s-a prevazut aplicarea cotei reduse de TVA in masura in care acestea sunt notificate catre Ministerul Sanatatii sau Institutul de Bioresurse Alimentare, iar aceasta notificare este afisata pe site-ul celor doua institutii, conform legislatiei in domeniu. Pentru bauturile alcoolice care sunt servite la restaurant sau de firmele de catering, pentru care se aplica cota de TVA de 24%, au fost date exemple pentru a se sublinia ca acestea nu reprezinta livrari de bunuri, ci fac parte din serviciul de restaurant sau de catering, dar cu o cota diferita de TVA", a informat Guvernul.

Ce sumă poate economisi un român după scăderea TVA la alimente

De astăzi, un român va cheltui, în medie, cu 87 de lei mai puţin pe mâncare, dacă reducerea TVA  de la 24% la 9%, va fi transferată integral în preţul mâncării, conform unei analize publicate de gândul.

În ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, specialiştii susţin că aceasta depinde mai multe de activitatea ANAF şi mai puţin de nivelul taxelor şi impozitelor. Pe de altă parte, reprezentanţii patronatelor au spus că mâncarea se va ieftini semnificativ doar dacă şi hypermarketurile vor respecta angajamentul de a transfera reducerea TVA în preţul de la raft. 

In afara de aceste reglementari din sfera TVA, actul normativ publicat in Monitorul Oficial reglementeaza si in urmatoarele domenii:

- scutiri de impozitul pe venit pentru persoanele cu handicap;
- fiscalizarea bacsisului atat la nivelul persoanei fizice cat si la nivelul societatii;
- ajustarea formulei de calcul a accizei pentru bere, vinuri spumoase, tigarete;
- reactualizarea garantiilor de catre antrepozitarii de produse accizabile;
- scutirea la plata a contributiei de sanatate pentru diverse categorii de persoane
-usoare modificari privind impozitul pe constructii datorat la bugetul de stat.

Din 1 iunie, Fiscul va recalcula platile anticipate de impozit pentru veniturile din chirii, atunci cand este reziliat contractul in care chiria este exprimata in valuta.

În situatia rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza pe baza chiriei din contract, indiferent de momentul incasarii acesteia, si in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, platile anticipate vor fi recalculate de organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative.

La determinarea venitului anual va fi utilizat cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se va emite decizia de impunere, impozitul fiind final.

De asemenea, in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, organul fiscal competent la cererea contribuabilului, pe baza de documente justificative va recalcula platile anticipate stabilite, incepand cu 1 iunie 2015.

MFP motiveaza ca actul normativ vine in contextul in care prevederile actuale nu contin reguli privind recalcularea platilor anticipate de impozit pentru veniturile din chirii in cazul rezilierii contractelor in valuta, similare celor aplicabile pentru recalcularea platilor anticipate in situatia rezilierii contractelor in care chiria este in lei.

De la 1 iunie se dublează toate alocațiile pentru copii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecură, că şi-a propus să promulge pe 1 iunie legea care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii.

"Sincer, mi-am propus să o promulg pe 1 iunie, dacă ajunge în timp util, sigur", a declarat şeful statului, întrebat dacă va promulga imediat legea care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii.

Plenul Camerei Deputaților a votat, pe 20 mai, dublarea alocațiilor de stat pentru copii. Deputaţii au aprobat, cu unanimitate de voturi, majorarea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei. Camera Deputaților este forul decizional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel