EXCLUSIV  1 ianuarie 2021, SĂRBĂTOARE și mai mare decât SFÂNTUL VASILE

Pe 1 ianuarie 2021, oamenii sărbătoresc Sfântul Vasile cel Mare. Dar puțini știu că astăzi este o sărbătoare și mai mare.

Prima zi din an are, pentru creștinii ortodocși, o întreită semnificație: mai întâi este praznicul împărătesc al "Tăierii-Împrejur" a Pruncului născut în ieslea Betleemului, apoi este ziua Sfântului Vasile cel Mare, precum și începutul Noului An. Dintre toate, cea mai mare importanță o are Tăierea-Împrejur. Când pruncul Iisus s-a făcut de opt zile, a fost tăiat-împrejur, pe de o parte pentru ca să împlinească legea, pentru că "n-am venit să stric legea, ci s-o împlinesc", iar pe de altă parte pentru a astupa gură ereticilor care ar fi putut spune mai târziu că Domnul nu a luat fire omenească. La împlinirea celor opt zile se punea și numele copilului.

Tăierea-Împrejur cea după trup a Domnului

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre importanța sărbătorii cunoscută drept ”Tăierea-Împrejur cea după trup a Domnului”.

”Toată lumea știe de sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Este sărbătorit împreună cu mama sa, Emilia, pe 1 ianuarie. Numai că există o sărbătoare mai importantă pe 1 ianuarie, trecută de asemenea în calendarul ortodox, care este Tăierea-Împrejur cea după trup a Domnului. Ce înseamnă acest lucru? La opt zile după ce Hristos s-a născut, El s-a supus Tăierii-Împrejur. Odată cu supunerea Sa la această rânduială, Iisus pune capăt legii vechi și așează începutul Noului Testament. De aceea, noi, creștinii, nu mai suntem obligați să ne tăiem-împrejur trupește, dar să preschimbăm tăierea-împrejur în ceva spiritual, adică să ne purtăm bine, să fim generoși.

Tot cu acest prilej, numele de sărbătoarea Tăierii-Împrejur este și sărbătoarea numelui lui Iisus. Tot pe 1 ianuarie, i se conferă și numele de Iisus. De aceea, sărbătoarea trebuie să aibă chemarea acestui nume în viața noastră duhovnicească. A fost pusă de Sfinții Părinții la începutul cununii anului. Biserica respectă începutul anului laic. În plus, pe 31 decembrie, la trecerea dintre ani, există și o slujbă, dar anul bisericesc continuă să înceapă pe 1 septembrie”, a zis Dan Ciachir pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel