"Zidul bugetar", tema reuniunii de ultimă oră de la Casa Albă

Barack Obama
Barack Obama

Preşedintele SUA Barack Obama şi lideri din Congresul american participă vineri la o reuniune de ultimă oră organizată la Casa Albă, privind "zidul bugetar", o cură de austeritate radicală în SUA de la începutul lui ianuarie, informează AFP, potrivit Agerpres.

La reuniunea convocată de Barack Obama la 15.00 (20.00 GMT), participă preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, şeful minorităţii republicane în Senat Mitch McConnell, precum şi aliaţii săi democraţi, şeful majorităţii din Senat, Harry Reid, şi lidera minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

În cursul acestei reuniuni la Biroul Oval, închise presei, liderii vor evoca dosarul care împovărează de peste o lună climatul politic din Washington şi pe marginea căruia dezbaterile riscă să se prelungească dincolo de data de 1 ianuarie.

În absenţa unui acord de ultim minut, marţi va intra în vigoare expirarea 'cadourilor fiscale' pentru majoritatea contribuabililor moştenite din timpul mandatului preşedintelui republican George W. Bush şi vor începe tăieri drastice în cheltuielile bugetare. În acest scenariu, impozitele americanilor vor creşte cu 2.200 dolari în medie per domiciliu fiscal, potrivit Casei Albe.

Tăierile, consecinţa unei înţelegeri între democraţi şi republicani, în 2011, vizează în special bugetul apărării şi ar putea să aibă drept consecinţă concedieri în masă. Un astfel de şoc ameninţă, potrivit unor economişti, cu aruncarea din nou în criză a primei economii mondiale

Executivul democrat şi Congresul, aflat parţial în mâinile republicanilor, nu au reuşit să se înţeleagă asupra modului de reducere a deficitelor publice. Barack Obama a fost reales în noiembrie după ce a promis că va creşte impozitele celor mai înstăriţi şi ale căror venituri anuale depăşesc 250.000 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel