''Zero'', noul cuvânt de ordine al oraşelor pioniere în domeniul climei

Numeroase oraşe vizează o eliminare totală a gazelor cu efect de seră.

Zero carbon, zero maşini pe benzină, zero deşeuri: numeroase oraşe reprezentate la summitul privind clima de la San Francisco vizează acum o eliminare totală a gazelor cu efect de seră în câteva decenii, un obiectiv utopic cu câţiva ani în urmă, relatează vineri AFP.

Summitul Mondial pentru Acţiune Climatică

Europa, Asia, America, Africa şi Oceania sunt reprezentate la Summitul Mondial pentru Acţiune Climatică, care a început miercuri şi reuneşte cel mai mare număr de primari, guvernatori şi lideri teritoriali pe tema climei.

Actorul american Harrison Ford a fost tranşant în legătură cu acest subiect prin mesajul său alarmant transmis joi. 'Să încetăm, pentru Dumnezeu, să denigrăm ştiinţa! Să nu mai oferim puterea celor care nu cred în ştiinţă sau pretind, din interes, că nu cred în ea, a spus el într-un discurs înflăcărat în faţa mii de delegaţi, în centrul oraşului San Francisco.

'Este cea mai mare criză morală din zilele noastre'. China a are cea mai mare delegaţie la această reuniune, potrivit lui Jerry Brown, guvernatorul statului California. Xie Zhenhua, negociator pentru climă, a declarat joi în faţa participanţilor că ţara sa va atinge vârful emisiilor până în 2030.

Bilanţ de carbon neutru

Acest vârf a fost deja atins acum zece ani de Statele Unite, al doilea poluator mondial, precum şi de Europa înainte. Douăzeci şi şapte de mari oraşe din Europa şi America de Nord, între care Londra, Paris şi New York, sunt pe panta descendentă de cel puţin cinci ani, potrivit unui anunţ făcut joi la summit. O sută de oraşe importante din clubul C40, prezidat de primarul Parisului, Anne Hidalgo, s-au angajat să fie total neutre în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon în 2050 şi, dacă este posibil, chiar mai înainte: Copenhaga vrea să fie prima, în şapte ani.

Los Angeles a promis să renunţe la cărbune până în 2025, înainte de a elimina complet carbonul din economia sa. 'Noul prag este de a ajunge la un bilanţ de carbon neutru', spune Eric Garcetti, primarul oraşului. 'Ar fi o greşeală să fixăm obiective doar pentru doi sau trei ani', a declarat primarul oraşului Milano, Giuseppe Sala, pentru AFP.

'Este necesar un angajament pentru zero, chiar dacă este realizabil departe în timp

Realizarea unui bilanţ de carbon neutru reprezintă o provocare. Este nevoie nu doar de centrale electrice care să producă energie electrică curată din surse regenerabile, sau energie nucleară, ci şi de trecerea tuturor autoturismelor şi camioanelor la motoare electrice sau cu hidrogen. Nemailuând în considerare fabricile, încălzirea clădirilor, deşeurile...

Obiectivul zero emisii de carbon încă era o utopie acum câţiva ani, 'era ceva marginal chiar şi în cercurile progresiste', spune Oras Tynkkynen, fost parlamentar finlandez. 'Astăzi, acest obiectiv este o realitate în California şi în tot mai multe oraşe şi chiar în ţări'.

100% autobuze fără emisii de carbon

Scopul reuniunii este de a salva acordul de la Paris din 2015. Dacă Statele Unite conduse de Donald Trump sunt singurele care şi-au anunţat ieşirea, celelalte state membre au adoptat angajamente insuficiente pentru a limita creşterea temperaturii globului la un nivel nepericulos. De aici avalanşa de angajamente nestatale, pentru a accentua presiunea asupra liderilor mondiali.

Tokyo, Seul şi Rotterdam s-au alăturat joi Parisului, Londrei, Barcelonei, Ciudad de México şi altor oraşe în angajamentul de a avea 100% autobuze fără emisii de carbon în 2025 şi pentru a reduce la zero emisiile automobilelor pe o zonă majoră din teritoriile lor până în 2030.

Zero deşeuri

Clubul C40 îşi propune, de asemenea, în decursul câtorva decenii, 'zero deşeuri', cu obiectivul de a recicla sau de a composta 70% din ele până în 2030. Mai multe companii multinaţionale participă la acest summit co-organizat de filantropul miliardar Michael Bloomberg.

Scandând 'Planeta noastră nu este de vânzare', protestatarii au întrerupt joi summitul, blocând accesul delegaţilor şi întrerupând discursul lui Bloomberg. 'Nu am încredere că marile întreprinderi apără interesul general', spune o manifestantă, Keyla. Umbra lui Donald Trump apasă asupra reuniunii, chiar dacă mulţi lideri susţin că deciziile sale cu privire la mediu nu vor opri progresul.

Vezi și: Modificări climatice. Ameninţarea majoră a ecosistemele de pe Terra

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel