Yves Mersch, BCE: Europa, servicii globale de plăţi cu cardul. Apel

Yves Mersch, membru în boardul Băncii Centrale Europene, a făcut luni un apel pentru ca Europa să îşi pună la punct propriile servicii globale de plăţi cu cardul.

Apelul vine ca un avertisment privind concurența cu rivalii internaţionali şi pentru a se putea apăra împotriva escaladării tensiunilor geopolitice, transmite Bloomberg. Atrăgând atenţia asupra dominaţiei exercitate de compania americană PayPal pe segmentul plăţilor online precum şi a serviciilor de plăţi oferite de alte companii americane, precum Alphabet, Apple, Facebook şi Amazon, Mersch a avertizat că furnizorii europeni precum cel german Girocard sau cel francez Cartes Bancaire sunt mult prea concentraţi pe pieţele lor naţionale.

'Dependenţa noastră de schemele de carduri non-Europene pentru plăţile domestice în Europa este sub nivelul optim. Mă tem că giganţii globali din afara Europei îşi vor utiliza puterea reţelelor pentru a-şi creşte şi mai mult prezenţa', a spus Yves Mersch, la o conferinţă organizată luni la Paris. Yves Mersch, printre atribuţiile căruia la BCE se numără şi sistemele de plăţi, a subliniat că băncile europene par să fi 'abandonat' o mare parte din afacerile în zona serviciilor de plăţi, iar cadrul solid de reglementare din Uniunea Europeană este exploatat şi de companiile multinaţionale chineze Alibaba Group Holding Ltd. şi Tencent Holdings Ltd, care fac şi ele progrese.

Riscurile dependenței

În aceste condiţii, Mersch a atras atenţia asupra riscurilor pe care le ridică dependenţa de terţe ţări într-o perioadă în care ameninţările cu privire la impunerea tarife vamale venite din partea administraţiei Trump cresc tensiunile între SUA şi partenerii săi comerciali. Chiar dacă UE nu ar trebui să recurgă la protecţionism pentru a-şi proteja în mod artificial propriile sale servicii de plăţi, ar trebui totuşi să se aplece asupra subiectului lipsei de furnizori europeni, a spus Mersch.

'Trebuie să fim conştienţi că jurisdicţiile extrateritoriale ar putea, în cel mai grav scenariu, să afecteze operaţiunile acelor companii şi să întrerupă plăţile între contrapărţile europene. În actualul context geopolitic, astfel de riscuri nu sunt, din nefericire, atât de îndepărtate precum erau odată şi trebuie luate în serios de decidenţii europeni' a precizat Mersch.

Vezi și: Cumpărături online. România, la coada EuropeiUltimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy