Yemen. Decizie importantă în ceea ce privește conflictul

Bogdan Cotigă / 18 feb 2019 / 21:44 Salveaza PDF Comentarii

Părţile în conflict în Yemen au convenit asupra primei faze de retragere din zonele-cheie din jurul oraşului Hodeida, a anunţat luni ONU, informează DPA.

ONU a descris acordul dintre guvernul yemenit şi rebelii houthi ca 'un progres important' în încetarea focului la care s-a ajuns la Stockholm anul trecut. În cadrul primei faze, ONU se aşteaptă ca guvernul yemenit şi rebelii houthi să se retragă din porturile-cheie Hodeida, Salif şi Ras Issa, precum şi din infrastructuri critice precum compania de morărit Red Sea Mills, ca parte a primei faze de redesfăşurare, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU Farhan Haq reporterilor la New York.

Când intră în vigoare acordul

 

Haq a spus că speră că acordul va intra în vigoare imediat. Părţile au ajuns de asemenea la un acord provizoriu cu privire la o a doua fază de retragere, dar trebuie să se întoarcă pentru a se întâlni cu liderii lor şi a confirma termenii, a mai declarat Haq. Acordul privind armistiţiul pentru Hodeida a inclus o încetare a focului în întreaga provincie şi retragerea combatanţilor houthi. El a intrat în vigoare la 18 decembrie, după discuţii de pace sponsorizate de ONU în Suedia între rebelii houthi aliaţi ai Iranului şi guvernul sprijinit de Arabia Saudită. Cu toate acestea, a existat o întrerupere în retragerea combatanţilor şi ambele părţi se învinovăţesc reciproc pentru încălcarea încetării focului. Hodeida a reprezentat un punct major de conflict între guvern şi houthi. Oraşul şi portul său au fost sub controlul rebelilor de la sfârşitul anului 2014.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24