WikiLeaks aruncă bomba! Cine s-ar afla în spatele Panama Papers

Organizaţia WikiLeaks a acuzat marţi Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) că publică selectiv dezvăluirile din Panama Papers cu obiectivul de a servi unele interese anume, inclusiv pe cele ale Statelor Unite, consemnează miercuri publicaţia Le Monde.

În sprijinul afirmaţiei despre favorizarea intereselor SUA, WikiLeaks dă exemplul dezvăluirilor ce vizează în mod semnificativ anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin. 'Atacul împotriva lui Putin a fost scris de OCCRP, un organism care se ocupă de Rusia şi de fostele republici sovietice şi care este finanţat de USAID şi de George Soroş', explică WikiLeaks, pe contul său de Twitter.

Deşi admite că OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) 'face uneori o muncă bună', 'faptul că SUA finanţează direct atacurile #PanamaPapers împotriva lui Putin îi subminează credibilitatea', consideră WikiLeaks.

OCCRP este un consorţiu de jurnalişti din mai multe state, partener cu ICIJ şi care publică anchete despre corupţie, mai ales în ţările est-europene, dar şi în America Latină.

Printre donatorii OCCRP se numără într-adevăr USAID (Agenţia Americană pentru Dezvoltare Internaţională), Departamentul de Stat al SUA, precum şi alte organisme guvernamentale - cum ar fi cele elveţiene. Printre susţinătorii acestei reţele se numără şi organizaţii neguvernamentale, inclusiv Open Society Foundation, finanţată de miliardarul George Soroş, şi think tank-ul Google Ideas.

Afirmaţia lansată de WikiLeaks este aşadar corectă, notează publicaţia Le Monde, estimând însă că numeroasele reacţii pe care ea le-a stârnit se datorează faptului că reia argumentaţia Kremlinului şi a susţinătorilor acestuia, care apreciază că revelaţiile despre societăţile offshore ale apropiaţilor preşedintelui Vladimir Putin sunt teleghidate de la Washington.

WikiLeaks a acuzat de asemenea ICIJ, tot pe Twitter, că publică selectiv documentele societăţii panameze de consultanţă Mossack Fonseca, solicitându-i să le publice pe toate integral, scrie agerpres.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel