WikiLeaks: Vaticanul a ajutat la eliberarea unor marinari britanici reţinuţi în Iran

wikileaks
wikileaks

Un număr de 15 marinari britanici închişi în Iran în martie 2007 au fost eliberaţi cu ajutorul Vaticanului, relevă o notă diplomatică americană dezvăluită de site-ul "Vaticanul a ajutat la finalizarea eliberării marinarilor britanici deţinuţi în apele iraniene" în 2007, scria în 2009 adjunctul şefului misiunii diplomatice americane la Vatican, Julieta Noyens, fără a oferi detalii despre această asistenţă. În nota adresată Washingtonului înainte de o vizită a preşedintelui Barack Obama la Roma, diplomatul american explica de asemenea tăcerea Vaticanului asupra realegerii extrem de controversate a preşedintelui Mahmud Ahmadinejad. Vaticanul 'a păstrat public tăcerea până în prezent asupra acestui subiect, parţial pentru a-şi păstra capacitatea de a acţiona ca intermediar în cazul apariţiei unei crize internaţionale', analiza diplomatul american, citat de Agerpres.

Cei 15 marinari au fost reţinuţi după ce au inspectat o navă comercială în estuarul Chatt al-Arab din Golful Persic. Iranul i-a acuzat că au intrat ilegal în apele sale teritoriale, lucru negat de Londra.

Conform unei alte note diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, ambasadorul britanic la Vatican vedea în propunerea papei Benedict al XVI-lea adresată anglicanilor de a se converti la catolicism drept o criză majoră care ar putea antrena discriminări anticatolice şi chiar violenţe. "Relaţiile dintre Vatican şi anglicani se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii 150 de ani din cauza deciziei papei", a apreciat ambasadorul Francis Campbell în cadrul unor discuţii cu diplomaţi americani, conform unei telegrame diplomatice americane datată 30 noiembrie 2009.  "Criza este de asemenea o sursă de îngrijorare pentru minoritatea catolică din Anglia, în mare parte de origine irlandeză", a adăugat diplomatul, care se temea de discriminări şi chiar de violenţe izolate împotriva acestei minorităţi.

O altă notă diplomatică dezvăluită de WikiLeaks şi publicată sâmbătă de The Guardian relevă că Vaticanul a refuzat să coopereze la o anchetă irlandeză privind abuzurile sexuale asupra copiilor comise de către membri ai clerului din Dublin, deoarece solicitările irlandeze nu au respectat procedurile oficiale. Cererile de informaţii ale comisiei Murphy 'au ofensat numeroase persone la Vatican (...) deoarece acestea vedeau în ele un afront la suveranitatea Vaticanului', scrie într-o telegramă din 26 februarie ambasada americană de la Roma.

Conform documentului, comisia Murphy a scris direct responsabililor Vaticanului, evitând calea diplomatică. Această procedură a declanşat nemulţumirea Vaticanului, care a reproşat guvernului irlandez că nu a cerut comisiei ca aceasta să respecte procedurile cererii de informaţii de la Sfântul Scaun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel