Vulcanul Anak Krakatau a erupt. Fumul şi cenuşa au ajuns la 3000 m altitudine

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

A erupt vulcanul indonezian Anak Krakatau. 

Fumul şi cenuşa rezultate din erupţie au ajuns la aproximativ 3000 metri altitudine, transmit autorităţile citate de Agerpres 

Centrul indonezian pentru vulcanologie şi atenuarea riscurilor geologice a indicat pe site-ul său că vulcanul, cu un nivel de activitate 3 (din maximum 4), a înregistrat la ora locală 8:46 (1:46 GMT) o erupţie de 56 de secunde.

Erupţia a fost precedată de o alta, care a avut loc cu aproximativ o oră înainte, de intensitate mai mică şi cu o durată de peste 13 minute, în timpul căreia fumul şi cenuşa expulzate au ajuns până la 957 de metri înălţime.

Alte erupţii, mai mici, au fost înregistrate joi - de două ori - şi marţi.

În 2018, tsunami provocat de erupţie

La 22 decembrie 2018, o puternică erupţie nocturnă a vulcanului a condus la prăbuşirea parţială a conului său. Evenimentul a provocat un tsunami ce a surprins sute de persoane care îşi petreceau sărbătorile de Crăciun pe coastele Java şi Sumatra. Peste 400 de oameni au murit şi aproximativ 14.000 au fost răniţi, conform cifrelor oficiale.

Descoperit în 1927, Anak Krakatoa (în spaniolă, fiul lui Krakatoa) a apărut din ape la peste o jumătate de secol după marea erupţie a legendarului Krakatoa, a cărui caldeiră s-a prăbuşit în 1883 după o serie de erupţii masive soldate cu peste 36.000 de morţi şi ale căror efecte au fost resimţite în întreaga lume timp de mai multe luni.

Indonezia este situată pe aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică, zguduită în fiecare an de aproximativ 7.000 de cutremure, majoritatea de intensitate moderată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel