Vot pentru Theresa May și Brexit: amendamente respinse

Theresa-May-discurs-vot-brexit
Theresa-May-discurs-vot-brexit

Parlamentul britanic respinge marți mai multe amendamente legate de Brexit.

Parlamentarii britanici au votat marţi împotriva unei propuneri laburiste care ar fi putut da legislativului puterea de a amâna Brexitul, o nouă victorie pentru premierul Theresa May care se opunea acestui amendament.

Propunerea deputatei laburiste Yvette Cooper a fost respinsă de parlamentari cu 321 de voturi împotrivă şi 298 pentru. Dacă amendamentul B ar fi fost votat, el ar fi putut avea un efect important, furnizându-le parlamentarilor care vor să blocheze, să întârzie sau să renegocieze Brexitul o posibilă cale legală, potrivit Reuters.

Primul amendament respins

Un prim amendament al laburiştilor privind Brexitul a fost respins cu 327 voturi pentru şi 296 împotrivă și viza o propunere care cerea legislativului să ia în considerare opţiuni alternative pentru a preveni o ieşire a Marii Britanii din UE fără un acord de Brexit, relatează Reuters. Propunerea, depusă de Partidul Laburist de opoziţie, nu era agreată de premierul britanic Theresa May.

Parlamentarii britanici au votat marţi împotriva unei propuneri a Partidului Naţional Scoţian (SNP) care cerea ca guvernul să amâne data oficială a Brexitului, 29 martie, şi să excludă o ieşire fără acord, relatează Reuters. Amendamentul O, care mai solicita şi ca Scoţia să nu fie scoasă din blocul comunitar împotriva dorinţei ei, a fost respins cu 327 de voturi împotrivă şi 39 pentru

De asemenea, parlamentarii au votat și împotriva unei propuneri care viza să asigure legislativului mai mult control asupra Brexitului deschizând calea pentru ca acesta să poată lua în considerare alternative la acordul Theresei May cu Uniunea Europeană. Respingerea amendamentului G, cu 321 de voturi împotrivă şi 301 pentru, constituie o victorie pentru Theresa May care era îngrijorată că aprobarea acestuia ar 'uzurpa rolul executivului'.

Se anticipa că amendamentul G, elaborat de conservatorul Dominic Grieve şi semnat de 74 de parlamentari, avea şanse de a trece, întrucât era sprijinit de parlamentari din mai multe partide. El cerea ca, o zi pe săptămână în februarie şi martie, regula ca activitatea guvernului să aibă întâietate în parlament să fie anulată, oferindu-le aleşilor prilejul de a propune propriile dezbateri asupra Brexitului.

Amendamente adoptate

Parlamentarii au votat în favoarea unui amendament prin care se solicită guvernului să excludă posibilitatea de a părăsi Uniunea Europeană fără un acord, transmite Reuters. Votul 318 la 310 a fost împotriva premierului Theresa May care afirmase că singura modalitate de a îndepărta un Brexit fără acord este de a vota în favoarea acordului cu UE. Aşa-numitul amendament Spelman 'respinge ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană fără un acord de retragere şi un cadru pentru relaţia viitoare'. Amendamentul I nu spune însă cum va obliga guvernul să oprească un Brexit fără acord.

Citește și:

Brexit. Corbyn, liderul opoziției: "Este inevitabil, acum..."

Brexit, consecințe: Mii de morți



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel