Vosganian, intervenţie în chestiunea amânării alegerilor parlamentare: Să nu ne mai lăsăm manipulaţi!

Varujan Vosganian
Varujan Vosganian

"Hai să lămurim chestiunea amânării alegerilor, ca să nu ne mai lăsăm întruna manipulați: în orice duminică se desfășoară alegerile parlamentare, până în data de duminică 14 martie 2021, alegerile au loc la termen", transmite deputatul ALDE Varujan Vosganian.

"Articolul 63 al Constituției lămurește foarte clar care este durata mandatului unui parlamentar: În stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență mandatul se prelungește de drept. Alegerile se amână atât cât durează starea de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență. (art.63.1). Sunt singurele situații în care alegerile se pot amâna.În toate celelalte situații alegerile se fac la termen. Aceasta înseamnă că ele trebuie să aibă loc în cel mult 3 luni de la data expirării mandatelor.

Deci, în cazul nostru, alegerile la termen trebuie să aibă loc până cel mai târziu 20 martie 2021. (art. 63.2)Mandatele parlamentarilor se prelungesc până la întrunirea legală a noului Parlament, ceea ce trebuie să se petreacă până cel mai târziu 10 aprilie 2021. (art. 63.2)În perioada dintre 20 decembrie 2020 (când se împlinesc exact patru ani de mandat) și până la întrunirea legală a noului Parlament, membrii celor două Camere continuă să-și desfășoare activitatea, dar nu pot aborda legislația organică și constituțională. (art. 63.4)Așadar, în orice duminică se desfășoară alegerile parlamentare, până în data de duminică 14 martie 2021, alegerile au loc la termen", transmite Varujan Vosganian.

Ce spune Constituţia

"ARTICOLUL 63

Durata mandatului

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice", a explicat vicepreşedintele ALDE,  Varujan Vosganian, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel