Vladimir Putin, speranță cu privire la Grecia

Bogdan Cotigă / 07 dec 2018 / 18:41 Salveaza PDF Comentarii
Vladimir Putin
Descriere foto: Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat vineri speranţa că relaţiile tradiţional călduroase ale Rusiei cu Grecia, membră a Uniunii Europene (UE) şi Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au fost restabilite după disputa care a avut loc mai devreme în acest an, informează dpa.

'Sper că această pagină a fost întoarsă', a declarat Vladimir Putin în faţa jurnaliştilor la Kremlin, alături de premierul grec Alexis Tsipras. Vladimir Putin a subliniat importanţa relaţiilor economice bilaterale, mai ales în domeniul energetic. Federaţia Rusă asigură mai mult de jumătate din necesarul de gaz natural al Greciei, a amintit Putin, conform declaraţiilor difuzate de media de stat. Preşedintele Putin a descris drept ''probabilă'' şi ''viabilă'' conectarea gazoductului Turk Stream cu Grecia, pentru a transporta gazul rusesc către Europa. ''Suntem pregătiţi să abordăm ideea ca Grecia să se unească proiectului nostru pe scară extinsă'', a mai declarat Putin, citat de agenţia EFE.

Dificultăți diplomatice depășite

Legăturile Rusiei cu Grecia au avut puternic de suferit în iulie, când Atena a decis să expulzeze doi diplomaţi ruşi în baza unor acuzaţii privind amestecul Rusiei în relaţiile Greciei cu Macedonia vecină. Grecia i-a acuzat pe aceştia că au încercat să intervină pe lângă dreapta naţionalistă şi mediile ortodoxe pentru a sabota acordul încheiat la jumătatea lunii iunie între Atena si Skopje pentru a rezolva disputa dintre ele veche de 27 de ani privind utilizarea numelui Macedonia. Acest acord a permis NATO să invite la 12 iulie fosta republica iugoslavă sa deschidă negocierile pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25