Vizită Trump. Grupul de la Vișegrad, optimism

Statele central-europene din Grupul de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) s-au declarat vineri încrezătoare că SUA își vor menține angajamentul față de NATO, deși la summitul Alianței președintele Donald Trump nu a menționat explicit articolul 5

Vorbind în timpul forumului GLOBSEC (Global Security Forum), care se desfășoară timp de trei zile începând de vineri la Bratislava, miniștrii de externe ai statelor central-europene nu s-au arătat preocupați de faptul că Trump a evitat să facă o referire clară la un angajament al SUA față de clauza apărării colective în NATO.

Totuși, ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, a spus că ar fi preferat ca președintele Trump să menționeze articolul 5. 'O interpretare optimistă a cuvintelor sale este că angajamentul conform articolului 5 este atât de evident încât nu este necesară menționarea lui, dar aș fi preferat totuși să-l menționeze', a declarat șeful diplomației slovace.

Dar nici ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, nu s-a arătat preocupat după declarațiile făcute de liderul american la summitul de joi. 'Ceea ce am auzit ieri de la el la reuniune m-a făcut să fiu relaxat', a spus Szijjarto.

În schimb, șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, a estimat că prezența trupelor americane în țara sa este cel mai bun angajament. 'În locul unei simple declarații care să menționeze articolul 5, prefer să am 5.000 de soldați americani în Polonia. Acesta este un angajament', a punctat el, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel