Virgil Maftei, fost deținut la Aiud, despre Augustin Lazăr: Dacă aș avea o putere, l-aș băga și pe el măcar o săptămână să stea în lanțuri și să mai ia și bătaie

În cadrul emisiunii "100 de minute", de la Antena 3, un fost deținut de la Penitenciarul Aiud, a povestit ororile la care erau supuși deținuții politici în cadrul Secției 6, cunoscută ca și "Secția Urlătoarea", unde oamenii erau maltratați, torturați de organele de securitate, legați cu lanțuri și ținuți într-o cameră de trei pe trei metri. Acesta afirmă că Augustin Lazăr intra în celule și scotea câte un deținut cu care discuta.

Virgil Maftei a fost în anul 1985 în Penitenciarul Aiud. Era condamnat la 17 ani de închisoare pentru delapidare, nu era un deținut politic dar ajuns să fie supraveghetor în Secția 6, cunoscută ca și Secția Urlătoarea. "Lazăr era un bărbat vioi, chipeș așa. Atunci, pe vremea aia, venea cu o pălărie așa și cu o servietă mare, d-aia stil vechi diplomat și intra pe Secția 6. Deci asta a fost pentru prima dată când l-am văzut. Secția 6 era secția unde erau deținuții politici care trebuia maltratați sa evadații de la anumite penitenciare din țară. Nu pot să uit. Îi țineau în lanțuri... Secția era în pavilionul mare care se numea T-ul, fiindcă avea formă de T. La intrare, imediat în dreapta erau celulele deținuților politici. Și acolo l-am văzut o dată intrând și... deschidea o ușă, supraveghetorul de acolo... adjutantul respectiv... și arăta cu degetul către un deținut. Hai! Îl scotea din celulă și discuta. Altceva nu am văzut. Nu îl lovea. Doar discutau. Apoi pleca. Am fost mutat și pentru supraveghere pe Secția 6, de comandantul Silaghy la cererea supraveghetorilor de acolo. Că așa era. Ei căutau d-ăștia cum eram eu. De încredere, pentru că nu divulg. Iar eu îi ajutam pe ăștia...de-ai mei. Îi ajutam că erau deținuți. Odată m-am nimerit chiar la intrare în secție, dar pe interior, când era ăsta de serviciu. Și când l-am văzut, era cu pălăriuță... ”E Lazăr Augustin ăsta!” mi-a spus. Era vioi. Foarte vioi era și tânăr. Era frumușel, ce să zic acuma. Și a și intrat. Și ăsta îmi zice... fugi, fugi, fugi. Și m-am dus mai pe partea cealaltă. Era un hol care despărțea Urlătoarea, cum se numea Secția asta de restul deținuților care nu erau politici" a povestit Virgil Maftei. 

 (w670)

 

Plutonul responsabil cu bătaia

  

"Am văzut procese verbale făcute... Deasupra: șef comisie - Augustin Lazăr, Rus... ăsta era comandantul, apoi Silaghy...pază și regim era ăsta, pe urmă erau Burz Cornel... ăsta era educatorul... Lazăr era șeful comisiei. Venea acolo în mod frecvent. Sigur că știa despre torturile la care erau supuși deținuții politici și nimeni nu a luat nicio măsură. Au murit doi deținuți. Bătuți... Era un pluton acolo care în momentul în care comiteai o greșeală... mă prindea cu băutură, cu cogniac... cu o mâncare... pac... imediat te trimitea pe Secția 6. Aici venea plutonul ăsta care te măcelărea. (...) Era o morgă acolo în penitenciar și țin minte că... ne-am dus să îl luăm pe mortul respectiv să-l măsurăm să vedem de cât trebuie să facem groapa... Eu cu Bălan Petrică ne ocupam de acest lucru. Mergeam către morga asta, față în față cu locul unde erau birourile penitenciarului și Silaghy strigă: Culcat! Ne-am culcat, ce era să facem. Atunci venea el cu Augustin Lazăr. Venea probabil către Secția 6. Și când ajunge în dreptul nostru întreabă: Ce e bă cu ăștia aicea? Păi... morții aia... trebuie să..., i-a răspuns Silaghy. A... bine, bine..., i-a spus Lazăr. Nu puteam să-mi imaginez că se poate întâmpla așa ceva. Un om să își bată joc de altul... să-l maltrateze în halul ăsta.. Cu cătușe și cu lanțuri... într-o cameră să zicem... de trei pe trei. Fără pat. Ciment. Igrasie. Mai aruncau și cu apă. Își făceau nevoile într-un colț într-o putină micuță de lemn. Nu se poate așa ceva... (...) Nu aș avea cuvinte ce să îi spun. Nu știu ce aș putea să-i fac, pentru ce a făcut. Dar, probabil, dacă aș avea o putere, l-aș băga și pe el - n.r. pe Augustin Lazăr -  măcar o săptămână să stea în lanțuri sau zece zile cum era izolarea atunci, în cătușe, să mănânce o zi da, una nu, apă la fel. Să facă și el necesitățile și să mai ia și bătaie. Asta i-aș face. Și nu vreau să mai vorbesc. Asta i-aș face. I-aș spune: du-te! nu mai fi așa de încrezut!", a povestit fostul deținut de la Aiud, Virgil Maftei.     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel