VIOLENȚE Catalonia. Puigdemont, val de acuze: ”Totul a fost premeditat”

Referendum Catalonia - Imagine cu rol ilustrativ
Referendum Catalonia - Imagine cu rol ilustrativ

Liderul catalan destituit de către Madrid, Carles Puigdemont, a afirmat marți că a plecat în Belgia deoarece guvernul central spaniol ''pregătea un val de violență'' pentru care ar fi fost făcut el responsabil, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un interviu la Catalunya Radio, Puigdemont a reafirmat că executivul său a decis să se împartă: el și patru dintre consilierii (miniștrii) săi au plecat în Belgia pentru a internaționaliza cauza lor, iar ceilalți au răspuns convocării justiției, care i-a plasat în detenție provizorie.

Cred că nu ne-am înșelat. Sunt absolut convins că statul spaniol pregătea un val de represiune foarte dură, de violențe pentru care am fi fost făcuți toți responsabili, a afirmat politicianul, spunând că reprezintă un guvern în exil.

Puigdemont n-a explicat cum s-a evitat prin plecarea sa în Belgia violența în legătură cu care acuză Madridul că a planificat-o.

Carles Puigdemont și cei patru miniștri ai săi, suspectați ca și ansamblul guvernului catalan destituit de către Madrid de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri publice, sunt dați în urmărire de către justiția spaniolă. O jurisdicție belgiană va examina pe 17 noiembrie mandatul de arestare european emis de Spania.

Catalonia s-a proclamat unilateral republică independentă pe 27 octombrie. Drept răspuns, statul spaniol a preluat controlul acestei regiuni autonome, destituind guvernul și dizolvând parlamentul, pentru a convoca alegeri regionale anticipate pe 21 decembrie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel