Viktor Orban susţine că sancţiunile UE împotriva Rusiei ar trebui ridicate

Viktor Orban susţine că sancţiunile UE împotriva Rusiei ar trebui ridicate
Viktor Orban susţine că sancţiunile UE împotriva Rusiei ar trebui ridicate

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat, în faţa membrilor partidului său Fidesz, că sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană ar trebui ridicate, a transmis cotidianul pro-guvernamental Magyar Nemzet. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltán Kovács, a confirmat declaraţia, într-un răspuns trimis pe mail către Reuters. Orban, un critic dur al sancţiunilor impuse Moscovei de UE din cauza invaziei acesteia în Ucraina, a făcut remarcile în cadrul unei întruniri cu uşile închise a membrilor partidului său, care a avut loc miercuri, înaintea începerii sezonului politic.

Magyar Nemzet l-a citat pe Orban spunând, fără a cita sursa, că sancţiunile UE au determinat creşterea preţului la gaz şi a inflaţiei şi că dacă aceste măsuri ar fi anulate, preţul gazului ar scădea imediat cu 50%, iar inflaţia ar scădea de asemenea. Fără sancţiuni, Europa şi-ar recăpăta puterea şi ar putea evita recesiunea, potrivit publicaţiei care l-a citat pe Orban, ce a reiterat poziţia sa anterioară, potrivit căreia sancţiunile dăunează Europei mai mult decât Rusiei.

Pe pagina sa de Facebook, Orban a postat din întrunire: "Sancţiunile Bruxellesului au adus Europa într-o criză energetică". În luna iulie, Orban a afirmat că Europa "s-a împuşcat în plămâni" prin sancţiunile economice rău evaluate, împotriva Rusiei, sancţiuni care, dacă nu vor fi anulate, riscă să distrugă economia Europei, notează Agerpres.

Citește și -  Guvernul de la Budapesta a înaintat în parlament primul proiect de lege anticorupţie

Guvernul Ungariei a trimis luni în parlament primul dintr-o serie proiecte de lege anticorupţie în încercarea de a evita pierderea unor fonduri europene de miliarde de euro, relatează Reuters.

Comisia Europeană a recomandat duminică suspendarea unor fonduri de 7,5 miliarde de euro din cauza a ceea ce consideră a fi eşecul Ungariei de a combate corupţia şi de a respecta statul de drept.

Bruxellesul a stabilit de asemenea o serie de cerinţe pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a accesa finanţarea, inclusiv o nouă legislaţie, şi despre care Budapesta a spus că vor fi respectate.

Ministrul Justiţiei, Judit Varga, a scris pe pagina sa de Facebook că a înaintat primul proiect de lege în parlament, în contextul în care guvernul "se va concentra pe pregătirea şi implementare angajamentelor (faţă de UE) în următoarele săptămâni şi luni".

"Ungaria va putea intra în 2023 fără să piardă fonduri UE", a precizat Judit Varga.

Proiectul de lege modifică legislaţia cu privire la cooperarea Ungariei cu biroul antifraudă al UE, OLAF, garantând că OLAF primeşte sprijin din partea reprezentanţilor autorităţii fiscale ungare în investigaţiile sale asupra proiectelor finanţate de UE şi obţine acces la date şi documente la faţa locului.

În plus, propunerea schimbă regulile privind fundaţiile de management al activelor statului, obligându-le explicit să lanseze licitaţii de achiziţii publice pentru proiecte şi să înăsprească regulile privind conflictul de interese în managementul lor.

Cazul Ungariei este primul în cadrul unui nou mecanism al UE menit a proteja mai bine statul de drept şi a combate corupţia în blocul comunitar.

Premierul naţionalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a avut dispute în mod repetat cu Bruxellesul în legătură cu politicile sale despre care Comisia Europeană susţine că erodează democraţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel