EXCLUSIV  Viktor Orban, declarații despre România. Dragoş Damian, observații cheie

francize
francize

Declarațiile premierului Ungariei de sâmbătă au stârnit un val de reacții.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, judeţul Harghita, că Centenarul Marii Uniri nu este pentru maghiari un moment de sărbătoare. "România a intrat în urmă cu o sută de ani în epoca modernă. Înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment de sărbătoare, dar îi rugăm să ne înţeleagă că din punctul nostru de vedere nu avem ce sărbători", a afirmat premierul ungar, care a mai spus că "România modernă nu ştie de 100 de ani ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici".

În cadrul emisiunii lui Octavian Hoandră de la Realitatea TV au fost comentate declarațiile acestuia, precizându-se că era nevoie de o reacție fermă din partea oficialităților.

"Să ne concentrăm pe afaceri"

Dragoş Damian, CEO Terapia, consideră că ar mai bine să ne concentrăm pe diplomație economică, și nu pe diplomație politică. "Afacerile reunesc românii și ungurii la Balvanyos. Dacă vă uitați la imagini, erau pavilioane cu bere clujeană, fabricată de români în Timișoara și Buzău, în proprietatea unui grup japonez, și, iată, băută deopotrivă de unguri și români. Cine spune că România nu este globalizată?", a declarat, pentru DC News, Dragoș Damian.

"Nu am învățat la școală că ne-am dușmănit și luptat secole cu turcii? În prezent, sute de mii de români merg în Turcia în vacanțe. Schimburile de afaceri cresc substanțial. Zeci de mii de români (nu etnici unguri) merg la băi în Ungaria", a spus acesta, adăugând că ar trebui "să ne concentrăm pe afaceri și să lăsăm disputele care nu ajută pe nimeni".

De asemenea, a declarat că "fabricile de medicamente din Ungaria - Gedeon Richter, Egis, Chinoin, Biogal - au exporturi în toată lumea de 1,5 miliarde euro, noi nu atingem nici 250 mil. Mai bine ne concentrăm pe diplomație economică, și nu pe diplomație politică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel