Viktor Orban bate în retragere, după ce ultima propunere ar fi lăsat primarii fără putere

Guvernul Ungariei anunțase măsuri care ar fi lăsat primarii fără autonomie politică.

Guvernul Ungariei anunțase măsuri care ar fi lăsat primarii fără autonomie politică, conform The Guardian. Totuși, planurile au fost anulate, după ce Viktor Orban a fost acuzat de capitalizarea coronavirusului, transformând criza într-o oportunitate de a pune mâna pe putere.

Luni, Parlamentul ungar a trecut legea care îi oferă lui Orban dreptul de a guverna prin decret, pentru o perioadă nedeterminată, și care pedepsește distribuirea informațiilor false legate de coronavirus cu până la 5 ani de închisoare. Această mișcare a fost criticată dur de criticii lui Orban din interiorul și din afara țării sale.

O nouă propunere

O altă lege care implica și mai multe măsuri a fost publicată marți seara. Multe dintre prevederi ar fi afectat autoritățile municipale și primarii, mulți fiind din partide de opoziție. În timpul stării de urgență, primarii preiau abilitățile de a lua decizii de la consiliile locale, însă legea de marți seara presupunea ca aceste decizii să fie analizate pentru până la 5 zile.

Mișcarea a fost criticată pe loc, fiind numită ineficientă și irealizabilă. Astăzi, șeful cabinetului, Gergely Gulyas, a spus că guvernul nu va continua cu această măsură.

Reacții dure la adresa propunerii

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a avertizat că măsurile nu ar fi făcut decât să crească numărul morților cauzate de coronavirus.

„Cred că această propunere este periculoasă nu numai pentru democrația noastră, dar face și lupta contra coronavirusului mai dificilă", a transmis primarul. „Dacă soldații, polițiștii și delegații Fidesz trebuie să decidă asupra problemelor locale pe care nici nu le știu sau nici nu le înțeleg, având 5 zile să facă acest lucru, pierdem timp și vieți prețioase. Dacă această propunere este acceptată, va cauza creșterea mortalității".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel