Viktor Orban, atac violent la UE după anularea South Stream

Premierul Ungariei, conservatorul Viktor Orban
Premierul Ungariei, conservatorul Viktor Orban

Premierul maghiar Viktor Orban acuză Uniunea Europeană că a sabotat gazoductul South Stream, care urma să tranziteze și Ungaria, dar care a fost anulat săptămâna aceasta de Rusia.

Viktor Orban este unul dintre cei mai fervenți susținători europeni ai proiectului South Stream, pe care Uniunea Europeană l-a suspendat anul acesta deoarece nu respecta legislația europeană. Parlamentul de la Budapesta a ignorat Bruxellesul și a adoptat recent o lege care permitea construirea South Stream pe teritoriul maghiar fără a fi nevoie de aprobarea Uniunii Europene.

"Uniunea Europeană a depus eforturi neîncetate pentru a submina acest program", a declarat Orban pentru un radio din Ungaria, potrivit Reuters.

Orban a insistat în numărate rânduri că securitatea energetică a Ungariei are nevoie de South Stream și că țara sa refuză să depindă de Ucraina. 

Premierul maghiar a descris soarta South Stream drept parte a unei lupte de tip David și Goliat între Ungaria, un fost satelit sovietic care a intrat în UE în 2004, și lumea exterioară.

Orban a precizat că Ungaria va căuta alte opțiuni pentru a asigura volumul necesar de gaze, menționând Azerbaijan.

Autoritățile Ungariei au fost luate prin surprindere de anunțul lui Vladimir Putin că South Stream este anulat, oficiali maghiari spunând sâmbătă că au aflat din presă de hotărârea Rusiei.

Orban rupe tăcerea: Americanii ne presează din două motive

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel