Viktor Orbán amenință Ucraina: Nu interferați cu deciziile noastre energetice. Ungaria este o țară suverană, cumpărăm gaz de la cine vrem

Viktor Orbán amenință Ucraina: Nu interferați cu deciziile energetice maghiare  /  Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Viktor Orbán amenință Ucraina: Nu interferați cu deciziile energetice maghiare / Sursă foto: Facebook Viktor Orban

Viktor Orbán, premierul de la Budapesta, a somat Ucraina să înceteze să interfereze în deciziile energetice ale Ungariei.

Potrivit ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Ungaria a dat o lovitură relațiilor maghiar-ucrainene semnând un acord cu Gazprom pentru a exclude conducta de gaz ucraineană din sistemul de transport al gazelor rusești. Potrivit șefului ministerului, Ucraina va da un „răspuns adecvat” la acest lucru. Kuleba a vorbit despre situație în programul Freedom of Speech al televiziunii ucrainene ICTV, o declarație citată de agențiile de știri ucrainene în dimineața următoare (citește AICI).

Viktor Orban, reacție

„Acordul de gaz maghiar-rus este o chestiune cu care Ucraina nu are nimic de-a face, este o chestiune de suveranitate maghiară”, a declarat prim-ministrul Orbán în timpul unei vizite de o zi la Praga.

Răspunzând la o întrebare la conferința de presă comună cu omologul său ceh Andrej Babiš, Orbán a subliniat că „Ungaria este o țară suverană, cumpărăm energie și gaz de la cine vrem. Depinde doar de noi să decidem ruta pe care să furnizăm această energie Ungariei.”

Orbán se referea la deteriorarea relațiilor ucrainene-maghiare după ce Ungaria a semnat un acord de furnizare a gazelor pe 15 ani cu grupul energetic rus Gazprom, rutele de transport ocolind Ucraina (citește AICI).

Orbán a subliniat că dorește ca Ungaria să fie lăsată în afara disputei Ucrainei cu Rusia.

"Vrem ca ucrainenii să lupte împotriva propriilor probleme și să nu ne bage pe noi în ele", a spus el.

El a adăugat: „Noi, central europenii, suntem sortiți succesului” și „Dacă ne lasă în pace, vom prospera”.

„Nu cerem ajutor suplimentar, ci doar un tratament corect”, a mai el, potrivit RMX.

Ungaria semnează un contract pe 15 ani cu Gazprom. Szijjártó: O problemă de securitate și suveranitate economică, nu politică

Pe măsură ce prețul gazului natural și al altor forme de energie crește în Europa, Ungaria a încheiat un acord cu Gazprom din Rusia pentru a asigura o aprovizionare stabilă și rentabilă în următorii 15 ani.

„A fost semnat un alt acord pe termen lung de achiziție de gaz cu Gazprom din Rusia, care garantează securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei timp de 15 ani în această lume plină de incertitudini”, a anunțat luni la Budapesta ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Péter Szijjártó.

Gazprom reprezintă o cotă enormă din piața europeană a gazului, 48% din consumul de gaze al Uniunii Europene provenind de la gigantul energetic anul trecut. Livrările europene ale companiei au crescut cu 23% în primele șapte luni ale acestui an. Pe locul al doilea s-au situat sursele de gaz norvegiene, în creștere cu 24% față de anul precedent (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel