Viktor Iuşcenko, președintele Ucrainei între 2005 și 2010: Polonia e un nou lider al Europei

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Viktor Iuşcenko, președintele Ucrainei între anii 2005 și 2010, spune că Polonia este un „nou lider fascinant în Europa”.

Fostul președinte ucrainean Viktor Iuşcenko i-a avertizat pe vecinii europeni ai țării sale că actualul conflict din Ucraina „bate la ușa tuturor” și a lăudat Polonia pentru că a dat dovadă de leadership în timpul crizei în curs.

„Puțini în Europa ar putea spune pentru cine sună clopoțelul”, a spus Iuscenko într-un interviu acordat canalului de știri comercial polonez TVN24. Acesta a adăugat că urmărește situația din Europa și pe noii lideri ai continentului „cu fascinație”.

„Mă refer la țări, lideri. Sunt foarte fericit că astăzi, când vorbim despre situația din Europa, vedem Polonia și polonezii în fiecare moment”, a susținut Iuscenko, lăudând vecinul Ucrainei pentru că a devenit un „nou lider fascinant în Europa”.

Referindu-se la conflictul în curs din Ucraina, fostul președinte a spus că „pe o parte avem forțele libertății, pe de altă parte – orcii”. El a adăugat că rușii nu vor lăsa niciodată Ucraina să fie o țară liberă și a declarat că Vladimir Putin a suferit o înfrângere completă în Ucraina și că acum optează pentru etapa a doua – „un război lent purtat cu dificultăți enorme”.

Două războaie împotriva Rusiei

Iuşcenko a adăugat că Putin nu este pregătit să negocieze niciun fel de acord cu puterile mondiale.

Potrivit fostului președinte, Ucraina poartă două războaie împotriva Rusiei. „Fiecare ucrainean, indiferent unde se află, este în prima linie. Purtăm două războaie împotriva lui Putin – unul este un război fierbinte, pe câmpul de luptă, unde sunt mobilizate majoritatea forțelor noastre”, a spus el.

Celălalt este un „război rece” pe care îl duce întreaga societate a Ucrainei. Iuşcenko a adăugat că speră că şi societăţile occidentale vor duce un asemenea război, precizând că atitudinea lor s-a schimbat drastic în ultimele 60 de zile.

Politicianul a fost întrebat despre summitul NATO de la București din 2008, când atât țării sale, cât și Georgiei li s-a interzis intrarea în alianță.

„Din păcate, sub conducerea lui Merkel și Sarkozy, Alianța a arătat un cartonaș roșu Georgiei și Ucrainei. A fost o iresponsabilitate absolută”, a apreciat Iuşcenko.

Iuşcenko a fost otrăvit în 2004

El a amintit că doar după 3 luni, Putin și-a trimis trupele în Georgia, iar 8 ani mai târziu în Ucraina.

„Este o logică analitică foarte simplă. Chiar nu trebuie să fii un geniu pentru a înțelege că această corupție politico-energetică, care a intrat în Europa cu ajutorul lui Putin, a început să rodească”, a spus fostul președinte al Ucrainei.

„Aceasta este partea foarte întunecată a politicii europene, care m-a dezamăgit și mă tot dezamăgește.”, a dăugat el.

Iuscenko este fostul prim-ministru (1999-2001) și președinte (2005-2010) al Ucrainei, fiind una dintre fețele așa-numitei Revoluții Portocalii din 2004, când protestele în masă ale ucrainenilor împotriva alegerilor prezidențiale trucate au dus la reluarea celui de-al doilea tur al alegerilor.

În urma unei tentative de asasinat la sfârșitul anului 2004, în timpul campaniei sale electorale, Iuscenko a fost confirmat că a ingerat cantități periculoase de otravă. El a fost desfigurat ca urmare a otrăvirii, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel