VIDEO - Chirieac, reacție după ce Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari

 Viktor Orban / Foto Agerpres
Viktor Orban / Foto Agerpres

Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari. Subiectul a fost comentat și de analistul Bogdan Chirieac.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a publicat, luni, 21 noiembrie, pe contul său de Facebook imagini video în care apare purtând un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari.

„Viktor Orban apare cu un fular pe care se regăsește harta Ungariei Mari. Cu alte cuvinte, dorește și Ardealul din România”, a spus Cătălina Buzoianu, luni după-amiază, la Antena 3. Analistul Bogdan Chirieac a fost întrebat ce mesaj vrea să transmită Viktor Orban. 

„Viktor Orban încearcă să trezească un fior extremist, ultra-naționalist în Ungaria”, a spus Bogdan Chirieac. „Ungaria are probleme economice uriașe. Se pare că nu i-a priit sub nicio formă faptul că este agentul lui Putin în Uniunea Europeană, adică nu l-a crescut sub nicio formă, nici în ochii electoratului, și mai ales economic. Deci, este un gest sfidător, un gest absurd. De altfel, Viktor Orban este tot mai absurd în ultima vreme”, în opinia lui Bogdan Chirieac.

„Ultimul lucru pe care ar trebui să-l facem e să animăm aceste curente ultra-naționaliste, extremiste”, a mai spus analistul.

Viktor Orbán se prezintă frecvent ca fiind nu doar liderul celor aproape 10 milioane de locuitori ai Ungariei, ci și al „milioanelor” de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine și cărora guvernul său le-a acordat cetățenie și drept de vot. Respinge, însă, criticile potrivit cărora ar avea ambiții teritoriale asupra altor state.

Citește și...

UE denunţă şantajul Budapestei în privinţa fondurilor europene

Ungaria lui Viktor Orban, în plină negociere cu Bruxellesul pentru deblocarea fondurilor europene la care are dreptul, este acuzată că „şantajează" UE opunându-se unui ajutor financiar pentru Ucraina, relatează AFP.

Liderul naţionalist a reamintit vineri că refuză propunerea Comisiei Europene de a acorda Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro pentru 2023, sub formă de credite a căror dobândă ar urma să fie suportată de statele membre. El s-a arătat însă dispus să verse bilateral o subvenţie Ucrainei care poate ajunge până la 170 de milioane de euro.

Acest blocaj este „şantaj politic pur", a denunţat joi comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, în faţa eurodeputaţilor.

Responsabilul austriac are sarcina de a evalua reformele anticorupţie anunţate de Budapesta pentru a scăpa de o îngheţare a unor fonduri europene în valoare de 7,5 miliarde de euro. Budapesta este vizată din aprilie de o procedură a UE ("mecanism de condiţionalitate"), declanşată din cauza problemelor cu corupţia şi în atribuirea unor contracte publice.

Johannes Hahn a dat asigurări că „comportamentul ridicol" al Budapestei nu va avea impact asupra evaluării sale, care ar trebui să aibă loc la sfârşitul lunii, potrivit unor surse europene, notează Agerpres.

Ungaria negociază, de asemenea, cu Bruxellesul validarea planului său de relansare de 5,8 miliarde de euro, blocat de un an şi jumătate din motive legate de statul de drept.

O undă verde a UE se profilează în următoarele săptămâni asupra PNRR-ului ungar, care ar urma însă să prevadă plăţi condiţionate de aplicarea de reforme menite să amelioreze independenţa justiţiei în special, potrivit mai multor surse europene. Ungaria este, de asemenea, acuzată că face presiune asupra UE blocând adoptarea impozitului minim de 15% asupra profitului multinaţionalelor. Înainte de ea şi Polonia a blocat acelaşi dosar, dar a renunţat la măsură după ce PNRR-ul său a fost aprobat de Comisie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel