MS Margareta, dezvăluire despre reacția Regelui Mihai la revenirea de după abdicare. "E ciudat..." - VIDEO 20 de ani la Palatul Elisabeta

Captura FOTO Instagram Familia Regală a României
Captura FOTO Instagram Familia Regală a României

S-au aniversat 20 de ani de la revenirea Familiei Regale la Palatul Elisabeta.

Palatul Elisabeta a fost reşedinţa Principesei Elisabeta a României, prima dintre fiicele Regelui Ferdinand. Ea a dorit să-şi clădească la Bucureşti, alături de Parcul naţional "Regele Carol II" (numit mai târziu "Herăstrău", iar în zilele noastre "Parcul Regele Mihai I"), o reşedinţă a cărei realizare a fost încredinţată unui arhitect în vârstă de numai 25 de ani, Corneliu M. Marcu. Lucrarea a început în anul 1936 şi a fost încheiată în anul 1937.

În seara de 23 august 1944, armata germană a bombardat şi distrus "Casa Nouă", reşedinţa suveranului, o clădire modestă cu etaj, din spatele Palatului Regal, pe locul căreia se află astăzi Sala Palatului.

În septembrie 1944, la întoarcerea de la locuinţa secretă din satul Dobriţa (judeţul Gorj), Regele Mihai şi Regina-Mamă Elena s-au mutat la Palatul Elisabeta, cu permisiunea proprietarei clădirii. Suveranul şi mama sa au rămas aici până în dimineaţa zilei de 31 decembrie 1947.

Două decenii la Palatul Elisabeta. Sărbătoare în grădina Palatului


"Grădina Palatului Elisabeta a găzduit sărbătoarea a două decenii de la întoarcerea Familiei Regale în reședință. La 31 decembrie 1947, Regele Mihai și Regina-Mamă Elena erau alungați de la palat, iar trei zile mai târziu părăseau forțat România. La 18 mai 2001, Regele Mihai și Regina Ana se întorceau la Palatul Elisabeta, redevenit reședință regală. De atunci, s-au scurs 20 de ani.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Principele Radu, împreună cu Principesa Sofia și Principesa Maria, au luat parte la o sărbătoare în grădina palatului, la care au participat instituții și organizații legate de prodigioasa activitate a Familiei Regale, de-a lungul anilor", se arată într-o postare pe Instagram a Familiei Regale a României. 

Într-un interviu pentru TVR 1, MS Margareta și-a amintit momentul în care tatăl său, Regele Mihai, a pășit din nou în Palatul Elisabeta. 

"El s-a plimbat cu presa atunci și când a spus că a fost forțat să abdice a spus: E ciudat, dar... eu am rămas, restul au plecat!", a spus MS Margareta.

Regele Mihai I, forţat să-şi semneze abdicareaÎn ziua de 30 decembrie 1947, la ora 15,00, Regele Mihai a fost forţat să-şi semneze abdicarea, într-un salon de la etajul Palatului Elisabeta, o zi mai târziu părăsind palatul cu destinaţia Sinaia.

"După vizita lui Petru Groza şi a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, regele şi mama sa au decis să rămână la palat în acea seară şi au cerut personalului civil să plece acasă, gândindu-se că viaţa angajaţilor putea fi în pericol. Apoi au luat cina şi, a doua zi dimineaţă, în ultima zi a anului 1947, au luat calea Sinaiei, cu Regele Mihai la volan. Niciunul dintre ei nu ştia atunci dacă vor mai vedea vreodată sau nu Palatul Elisabeta", se aminteşte în documentar.

Din 1948 până în 1989, Palatul Elisabeta a fost ţinut închis un număr de ani, apoi transformat în casă de protocol. Puţini oaspeţi oficiali au locuit, însă, la palat. Un angajat din anii comunismului îşi amintea de cazarea, în dormitoarele oficiale, a Regelui Juan Carlos I şi a Reginei Sofia ai Spaniei, precum şi a lui Erich Honecker, lider comunist german.

"Povestea Palatului Elisabeta" în cei 20 de ani. Cartea lansată de Principele Radu


"Sunt uimit că reuşim, după 20 de ani, să fim tot aici, dar (...) nu ne-am aşteptat niciodată, nici Majestatea Sa, nici eu, să avem norocul de a dovedi societăţii româneşti la ce poate fi utilă Coroana, indiferent de condiţiile în care operează. (...) Cel mai frumos compliment pe care l-am auzit vreodată în aceşti 20 de ani a venit de la un personaj ostil căruia i s-a atras atenţia asupra unui moment în care fusese nepoliticos cu Custodele Coroanei. Şi persoana aceea a spus, după o discuţie aprinsă, 'Îmi pare rău, dacă prin ceea ce am spus am rănit sentimentele poporului român'. Nu există compliment mai frumos, mai ales venit de la cineva care neagă Coroana", a spus ASR Radu la evenimentul dedicat sărbătoririi a 20 de ani de la întoarcerea Familiei Regale la Palatul Elisabeta, desfăşurat în grădina Palatului Elisabeta, în prezenţa Custodelui Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, citează Agerpres.

Principele a mai spus că fiecare dintre cei prezenţi la eveniment au o legătură "care se măsoară cu sufletul" cu Coroana.

"Fiecare dintre dumneavoastră cunoaşteţi povestea acestor 20 de ani. Cu şansele ei, cu neşansele, cu disperările, cu bucuriile ei. Avem aici federaţiile române sportive sub patronaj regal, corifei ai societăţii civile, care s-au luptat pentru identitatea şi demnitatea noastră alături de Coroană, jurnalişti de prestigiu, avem reprezentanţi ai Armatei României şi părinţi ai Bisericii noastre, avem artişti şi oameni de ştiinţă şi fiecare dintre dumneavoastră ştiţi foarte bine povestea din ultimele două decenii ale Palatului Elisabeta. Nu e nimic altceva de adăugat, fiindcă legătura pe care o aveţi domniile voastre cu Coroana şi ceea ce v-a adus în această seară la Palatul Elisabeta se măsoară cu inima, nu cu cuvântul", a arătat Principele Radu.

 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Familia Regală a României (@familiaregalaaromaniei)

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy